Bunnløse Merkantildata

I et begredelig marked for IT-aksjer, fortsetter Merkantildata ned. Men selskapet er ikke alene på dagens taperliste på Oslo Børs, hele IT-sektoren faller kraftig.

I et begredelig marked for IT-aksjer, fortsetter Merkantildata ned. Men selskapet er ikke alene på dagens taperliste på Oslo Børs, hele IT-sektoren faller kraftig.

Merkantildata-aksjen synes bunnløs. Med en markedsverdi på usle 3,2 milliarder kroner er selskapet "parkert" i markedsverdi av selskaper som Tandberg og Tandberg Television. Noen gang hørt om Vmetro ASA? Hvis Merkantildata fortsetter kursnedgangen, vil VMetro med sin markedsverdi på 2,3 milliarder snart være større enn "IT-lokomotivet" Merkantildata. Hvem trodde det for 14 måneder siden da Tom Adolfsen spådde aksjekursen til 300 kroner ved utgangen av år 2000.

Aksjemarkedet frykter at det vil komme flere dårlige meldinger fra selskapet og at de ikke klarer å innfri selskapets resultatmål på 250 millioner kroner før avskrivninger, selv om styreformann Riulf Rustad gikk ut i mediene fredag og opprettholdt ledelsens resultatprognser. I tillegg er markedet redd for at konsulentdelen, Ementor ASA, sliter.

Merkantildata er sist omsatt på 17 kroner, en nedgang på mer enn 31 prosent de siste åtte børsdagene.

Men Merkantildata er i godt selskap blant taperaksjene på Oslo Børs. IT-indeksen er ned 2,3 prosent, der Enitel leder an med en nedgang på åtte prosent til 16,5 kroner, noe som priser selskapet til 350 millioner kroner. Dette står i skarp kontrast til situasjonen i mars 2000 da selskapet i løpet av noen få timer hentet inn 600 millioner kroner i en emisjon for å tilbakebetale gjeld på kurs 485. Da var markedet brennhett og ingen bekymret seg om selskapets underskudd. Nå er faktisk selskapets balanse så prekær at situasjonen er alvorlig:
Også to andre kursvinnere fra bonanza-tiden ved årsskiftet 1999/2000, Eltek og Nera, fortsetter ned. Eltek er omsatt på 55,5 kroner og Nera på 27,5, en nedgang på hhv 6,7 og 4,2 prosent.


Totalindeksen er ned 1,2 prosent. Typisk på en dag med relativt stor nedgang, er det kun et fåtall aksjer som er opp. Kun åtte aksjer er opp, mens 63 aksjer er ned. Verdt å merke er at hele 167 aksjer uforandret, noe som skyldes lite omsetning i majoriteten av de noterte aksjene.

Til toppen