Bush må avgjøre superavansert fusjon

Et nederlansk selskap vil kjøpe SVG, som en av de få produsentene av utstyr for prosessor-produksjon. Men kontakt med Irak kan stoppe fusjonen.

Et nederlansk selskap vil kjøpe SVG, som en av de få produsentene av utstyr for prosessor-produksjon. Men kontakt med Irak kan stoppe fusjonen.

President George W. Bush får snart en vanskelig sak på sitt bord.

Nederlandske ASM Lithography Holding NV vil, ifølge amerikanske medier, kjøpe sin konkurrent Silicon Valley Group (SVG). De to selskapene lager noen av de mest avanserte produktene som finnes: de fotografiske maskinene som lager prosessorer. Et datterselskap av SVG lager linser til amerikanske spionsatellitter.

Les tidligere sak: President Bush bremser salg av kronjuvel

Dette gir Silicon Valley nasjonal og forsvarsmessig betydning, noe som har ført til at Pentagon har fått et ord med i laget. Generalene er skeptiske, men ble ikke enige om noe råd til Bush, som nå får saken i fanget. Pentagon har blant annet trukket frem at styreformannen i ASM Lithography Holding er dømt for salg av militært utstyr til Irak.


Episoden stammer fra da Henk Bodt var styreformann i Delft Instruments. Selskapet innrømmet å ha solgt nattsikte-utstyr til Irak i 1992.

Men Intel og resten av bransjen støtter en fusjon, for det kreves stadig større innsats for å fortsette å krympe dagens prosessorteknologi. En fusjon vil frigjøre mer til forskning, mener Intel.

Til toppen