Bush undertegnet spam-lov

George Bush signerte i går en ny lov som skiller mellom lovlig og ulovlig spam.

George Bush signerte i går en ny lov som skiller mellom lovlig og ulovlig spam.

Den politiske prosessen i USA kan ofte gå tregt, men i går signerte George W. Bush endelig den nye anti-spam-loven som har gått igjennom kongressen og senatet.

Den nye loven vil rydde opp i den juridiske jungelen som hittil har bremset jakten og straffeprosessene mot hva mange mener er en gruppe med rundt 200 stort sett USA-baserte spammere som står bak mesteparten av søppel-eposten i verden.

Kampen har så langt vært hindret blant annet av store forskjeller i lovgivningen i de amerikanske delstatene, men kritikere mener at den nye loven burde ha kopiert Californias strengere lovverk.

Det nye lovverket gjør det ikke ulovlig å sende ut store mengder uønsket epost, men regulerer innsamling av adresser og forbyr bruk av falske returadresser. Spammere er også pålagt å oppgi i e-posten hvordan mottakeren kan gardere seg mot flere henvendelser.

Nå håper både den amerikanske og trolig den internasjonale internetbransjen at den nye loven, sammen med erstatningssøksmål fra internett-leverandørene, skal bremse spam-flommen. Kritikerne tror at loven tvert om vil føre til en flom av lovlig spam.

Et stort spørsmålet er hvor aktivt de forskjellige politi-myndigheter i USA vil gå etter ulovlige spammere. Tidligere saker har vist at det er ofte er svært arbeidskrevende. Det er også fryktet at de ulovlige amerikanske spammerne vil flytte til utlandet.

Til toppen