Butikker skrur av NFC-betaling

Vil ikke gi Apple konkurransefortrinn.

Butikker skrur av NFC-betaling
Flere amerikanske butikkjeder har skrudd av den uoffisielle støtten for Apple Pay etter at tjenesten ble lansert. Årsaken er butikkene vil prioritere en annen betalingsløsning som ennå ikke er lansert. Bilde: action press/All Over Press

Apple lanserte nylig selskapets mobil- og NFC-baserte løsning for kontaktløs betaling, Apple Pay, i USA. Ifølge Apple var det i september mer enn 220 000 forhandlere i USA som tilbyr kundene muligheten til å betale kontaktløst. Men nå kan det se ut til at antallet er i ferd med å reduseres.

Ifølge The Verge er det en rekke amerikanske butikkjeder som har betalingsterminaler med NFC-støtte, men som av ulike årsaker har deaktivert støtten for NFC i terminalen.

Best Buy skal ha deaktivert NFC-støtten i betalingsterminalene allerede i 2011 på grunn av høye kostnader og begrenset bruk. Men nå har det kommet rapporter om at blant annet apotekkjedene Rite Aid og CVS nylig har deaktivert støtten for blant annet Apple Pay og Google Wallet, etter først å ha hatt støtte for tjenestene.

Årsaken skal være at de to kjedene, i tillegg til nevnte Best Buy og en rekke andre, amerikanske butikkjeder, inkludert noen av de største bensinstasjonkjedene, er medlemmer av Merchant Customer Exchange. Dette er et forhandlereid mobilhandelsnettverk som er i ferd med å utvikle sin egen mobillommebok, CurrentC. Denne løsningen skal etter planen ikke lanseres før i 2015. Medlemmene ønsker selvfølgelig ikke å gi konkurrerende, mobilbaserte betalingsløsninger et forsprang. Derfor er støtten for Apple Pay og andre blitt deaktivert, i alle fall inntil videre.

CurrentC er basert på skanning av unike QR-koder i stedet for NFC. I utgangspunktet trekkes beløpet direkte fra brukerens bankkonto, i stedet for å være avhengig av kredittkort. Vanligvis er det butikkene som betaler kredittkortgebyret, og brukere som benytter appen i stedet, skal bli tilbudt eksklusive kuponger og tilbud.

CurrentC er laget på butikkenes premisser, ikke for å skaffe nye inntekter til banker, kredittkortselskaper eller en tredjepart som Apple eller Google. I mange av de mer enn 2500 kommentarene til en MacRumors-artikkel om CVS og Apple Pay, gis CVS lite ære for dette valget. Det er dog ingenting i rapporten som fastslår at butikkene ikke vil støtte konkurrerende, mobilbaserte betalingsløsninger etter at CurrentC har blitt lansert.

Fra et brukerståsted vil det være lite attraktivt å måtte brukere ulike betalingsløsninger, avhengig av hvor man handler. Det ideelle er at man som bruker kan velge den tjenesten man foretrekker. Det er mange faktorer som kan påvirke dette valget, inkludert hvor raskt og enkelt selve betalingen kan gjøres, gebyrer, relevante belønninger, tilleggstjenester, hvilke butikker man handler hos til vanlig, eventuell avhengighet av banker og mobiloperatører, samt støtte for brukerens foretrukne mobilenhet, er blant disse.

    Les også: