RESULTATERFINANS

Bye bye, Be

Operativsystemleverandøren Be oppløses 15. mars. Alle eiendelene er solgt til Palm, og boet viderefører et søksmål mot Microsoft.

5. mars 2002 - 09:28

Be Inc er kjent for et operativsystem med grafisk brukergrensesnitt for Intel-maskiner og andre plattformer, som etter hvert ble henvist til markedet for dedikert apparatur. BeOS var blant de operativsystemene norske Opera støttet med sin nettleser og fikk gode kontrakter på.

Selskapet som fører BeOS videre, er Palm, som overtok operativsystemet i fjor høst. Den vil gradvis smeltes sammen med PalmOS. Førstkommende oppgradering av PalmOS til versjon 5.0 kommer for tidlig til å preges særlig av de spesielle egenskapene til BeOS. Etter salget av alle eiendelene til Palm i fjor høst, vedtok Be at selskapet skulle søke om oppløsning. Selskapets fargerike sjef og gründer, Jean-Louis Gassee, trakk seg før jul. Ifølge en pressemelding fra 4. mars, vil all virksomhet innstilles fra og med 15. mars. Da starter oppløsningsprosessen som alternativ til konkurs.

Poenget med å velge oppløsning framfor konkurs er at Be da kan opprettholde sin status som juridisk person og forsøke å hente inn penger til sine aksjonærer og kreditorer gjennom søksmål.

Det viktigste av disse søksmålene er det Be rettet mot Microsoft 19. februar i år.

Be mener at de ble dødelig skadet av illegale handlinger utført av Microsoft, blant annet gjennom avtaler med PC-leverandører som ulovlig hindret disse fra å tilby kundene BeOS som alternativt operativsystem.

Loven i delstaten Delaware der oppløsningssøknaden er sendt, gjør det mulig for Be å overleve i minst tre år som juridisk person, slik at selskapet kan fortsette å føre rettssaker selv om all vanlig forretningsvirksomhet er opphørt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.