Bygg din egen «Chrome» for Android

Google har utgitt nesten all kildekoden.

Bygg din egen «Chrome» for Android
Chrome for Android er nå tilgjengelig som en del av åpen kildekode-prosjektet Chromium. Bilde: H.Brombach

Mens nettleseren Google Chrome for pc-er har vært tilgjengelig i en egen, åpen kildekode-basert versjon, Chromium, helt siden starten i september 2008, har ikke det samme vært tilfellet for Chrome for Android.

Les også: Langt flere Android-apper til Chrome 

Chromium

Men i forrige uke kunngjorde flere representanter for Google, blant annet Chrome-evangelisten François Beaufort og et Chromium-medlem som bare har oppgitt fornavnet Aurimas, at nesten all Chrome for Android-kildekoden nå er tilgjengelig som åpen kildekode og som en del av Chromium.

Det betyr at alle nå kan studere kildekoden, endre den og kompilere den til en kjørbar utgave, som i stor grad tilbyr den samme funksjonaliteten som Googles egen Chrome-nettleser.

De vesentligste forskjellene er knyttet noe funksjonalitet som Google av ulike årsaker ikke har gjort til åpen kildekode. Man skulle kanskje tro dette ville inkludere kodeker for avspilling av medieinnhold, men nevnte Aurimas forklarer at heller ikke Chrome for Android inkluderer kodeker. I stedet brukes Android Media Player og kodekene som leverandøren av enheten har inkludert på denne.

Leste du denne? Koble Chrome til musikkutstyr 

Bygg selv

Det er flere nettlesere for Android som allerede er basert den delen av Chromium som til nå har vært tilgjengelig, blant annet Opera og Yandex.Browser.

Med den nye utgivelsen blir det enklere å tilby alternative Android-nettlesere som er basert på Chromium istedenfor WebView-komponenten som følger med Android.

En oppskrift på hvordan Chromium for Android kan bygges, finnes her.

En litt eldre oversikt over hva som er forskjellene mellom Chrome og Chromium for pc-er, finnes her.

Les også: Firefox tar i bruk omstridt DRM