BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bygg din egen smartmobil

Stor interesse for Phonebloks.

Tanken med Phonebloks er at brukerne skal kunne skifte ut smartmobilens enkeltkomponenter, som er tenkt laget som standardiserte moduler. Alt av verktøy som i teorien skulle behøves, er en skrutrekker. Om Phonebloks-konseptet noen gang blir virkelighet, er høyst usikkert.
Tanken med Phonebloks er at brukerne skal kunne skifte ut smartmobilens enkeltkomponenter, som er tenkt laget som standardiserte moduler. Alt av verktøy som i teorien skulle behøves, er en skrutrekker. Om Phonebloks-konseptet noen gang blir virkelighet, er høyst usikkert. Bilde: Phonebloks
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. sep. 2013 - 07:45

Mange bytter smartmobil minst en gang i året. Ikke fordi telefonen har gått i stykker, men fordi det har kommet noe bedre på markedet. Den gamle telefonen legges i en skuff eller overtas av en mindre kravstor bruker.

Det skjer også ofte at smartmobiler må skiftes ut, ikke fordi den ikke lenger er raskt eller god nok, men fordi én eneste komponent har gått i stykker og det er ulønnsomt å få telefonen reparert på et verksted. Dette skaper svært mye avfall.

Men hva om du kunne kjøpe en mobiltelefon hvor du selv kunne bytte ut de enkelte komponenter, ikke bare med identiske eller tilsvarende komponenter, men kanskje med noe helt annet.? Det er ikke alltid man har behov for all den nye funksjonaliteten som en ny smartmobil tilbyr. Kanskje det bare er skjermen, batteriet eller kameraet man egentlig har behov for å oppgradere.

Det er noe tankegangen bak Phonebloks, et konsept som krysser enkelheten ved å sette samme Lego-klosser med oppgraderingsmulighetene som byggerne av stasjonære pc-er alltid har satt pris på.

Phonebloks er et konsept skapt av den nederlandske designeren Dave Hakkens. Det er ikke et virkelig produkt, men en idé Hakken og etter hvert ganske mange andre mennesker håper på at skal kunne bli virkelig. Men det avhenger av at flere teknologiselskaper tenner på den samme ideen, finner den levedyktig og er i stand til å utarbeide en felles standard.

Tanken er nemlig at skal kunne kjøpe en smartmobil og deretter, i en egen blokk-butikk, kjøpe og selge nye eller brukte komponenter til mobilen.

Den sentrale delen av Phonebloks er et slags kretskort som forbinder de ulike blokkene sammen. Blokkene er utstyrt er med pinner som passer inn i sporene på kretskortet.

Tanken er at brukeren kjøper en standardmodell, som både telefonleverandøren selv og andre kan tilby komponentblokker til. Kanskje man heller vil ha Marshall-høyttaler i den enn den høyttaleren som følger med. Eller kanskje man synes kamera i en smartmobil er bortkastet og i stedet vil ha et større batteri. Mulighetene er mange.

Mange vil nok si at det hele er en utopi, noe som aldri vil kunne bli virkelighet. Hvem vil vel selge kundene komponenter når de i stedet kan selge hele smarttelefoner i stedet? Vel, det er nok at selskaper som sliter med å få endene til å møtes ved bare å selge komplette smartmobiler. Kanskje dette nye konseptet kan være redningen, dersom flere selskaper i samme båt blir enige om hvordan det skal gjøres.

Hakkens har nemlig ingen planer om å gjennomføre Phonebloks på egenhånd. Bortsett fra å presentere ideen, ønsker han bare at noen skal bygge videre på den. Hovedmålet med nettstedet er å gjøre ideen kjent. I den forbindelse har det blitt etablert en profil på nettstedet Thunderclap. Målet var å få støtte fra 800 000 brukere innen slutten av oktober. Målet ble nådd i går, bare omtrent to uker etter at kampanjen ble startet.

Om det er nok til å vekke interesse hos de avgjørende personene, vil tiden vise.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.