Bygg din egen søketjeneste

Yahoo har åpnet opp selskapets søkeplattform for å gi Google tøffere konkurranse.

Bygg din egen søketjeneste

Yahoo har åpnet opp selskapets søkeplattform for å gi Google tøffere konkurranse.

Google er verdens ledende selskap innen søk på weben, en posisjon konkurrentene sliter med å gjøre noe med. Det betyr ikke at de har gitt opp.

Yahoo lanserte i dag initiativet Yahoo Search Boss (Build Your Own Search Service), som gir tredjeparter langt mer tilgang til selskapets søketeknologi. Dette inkluderer blant annet muligheten til å rangere og presentere søkeresultater etter egne ønsker.

Yahoo Search Boss er tilgjengelig som et programmeringsgrensesnitt (API), foreløpig i en betaversjon. Dette bygger på en annen nylig lansering fra selskapet, utviklingsplattformen SearchMonkey.

- I dag er søkemarkedets innovasjon og vekst generelt begrenset til tre store søkemotorer, sier Prabhakar Raghavan, sjefstrateg i Yahoo Search, i en pressemelding.

- Boss gjør spillearenaen tilgjengelig for utviklere og selskaper som ønsker på splitt opp søkemarkedet, bli viktige aktører innen søk og å bygge nye websøkopplevelser som tilbyr flere valgmuligheter til brukerne.

I motsetning til tidligere, lignende grensesnitt fra Yahoo, er det ingen begrensninger knyttet til antallet spørringer som kan gjøres gjennom Boss. Det skal også være mulig å integrere Yahoo-søk fra weben, nyheter og bilder med enhver annen datakilde på tvers av weben. Senere skal også andre søkeindekser fra Yahoo gjøres tilgjengelige.

I løpet av noen måneder skal Yahoo også tilby partnere og utviklere inntektsbringende funksjonalitet gjennom Boss, gjennom blant annet annonser knyttet til søket.

Boss API og et rammeverk med verktøy for å lage mashups, finnes på denne siden. Der finnes også eksempler på hvordan Boss kan rulle ut på nettsteder.

Det skal også tilbys tilleggstjenester til utvalgte partnere med storskala-behov.

Yahoo har også innledet samarbeid med en gruppe teknologiuniversiteter i blant annet USA og India for å bidra til eksperimentering, innovasjon og forskning innen søk.

Til toppen