FORBRUKERTEKNOLOGI

Bygger billig surfebrett

TechCrunch (nettstedet) utviklet like godt sin egen drømmedings.

6. juli 2009 - 13:55

- Gi meg et superenkelt og superbillig brett med berøringsskjerm som jeg kan surfe nettet med.

Anerkjent teknologiredaktør, serieentreprenør og advokat Michael Arrington, kjent skribent fra teknologibloggen TechCrunch, ønsket seg noe han ikke fant i butikkene.

Så ble han lei av å vente.

For ett år siden brukte han nettstedet sitt til å be om hjelp til å bygge drømmedingsen, som etter den opprinnelige planen skulle boote opp rett i en nettleser - fortrinnsvis Firefox.

Med nettleseren som selve operativsystemet foreslo han tidlig å kalle brettet for «Firefox Tablet».

Målet var å utvikle et tynt surfebrett å krype opp i sofaen med, helt uten fysisk tastatur og harddisk. Den første prototypen ble klar etter bare én måned, men ikke uten problemer. Faktisk bootet den knapt.

Senere skrev Arrington mer om maskinen. Ved årsskiftet var den andre prototypen klar.

- Vi har begynt å omtale maskinen internt som CrunchPad. Målet var å lage den så billig som mulig, det ser ut til at prisen blir rundt 299 dollar, skrev mannen i en oppdatering om prosjektet.

- Fordi brettet bare kjører en applikasjon, nemlig nettleseren, klarer den seg med enkel og billig maskinvare.

Arrington slo tidlig fast at maskinvaren måtte benytte et hensiktsmessig brikkesett, som Intel Atom eller Via Nano, alternativer kjent fra netbooks. I tillegg måtte brettet ha en skjerm på minst 12 tommer, kamera, høyttalere og mikrofon. Brettet skulle også ha en USB-port.

Via Nano ble valgt som prosessor i den andre prototypen, som dessuten ble utstyrt med 1 gigabyte minne og 4 gigabyte flashminne som lagringsenhet for operativsystem, nettleser og hurtigminne (cache).

Skjermoppløsningen oppgis å være på 1024x768 punkter, brettet har støtte for trådløst nettverk (WLAN) og er dessuten utstyrt med et såkalt aksellerometer, slik at brettet kan vippes over i landskaps- eller breddemodus.

Denne versjonen benyttet en full installasjon av det populære friprog-operativsystemet Ubuntu Linux, og nettleseren var nå basert på Webkit.

Det var også lagt ned mye arbeid i utviklingen av det virtuelle tastaturet, en jobb utført av Singapore-selskapet Fusion Garage.

I januar oppsummerte Arrington at de hadde fullført målet, og at kun små endringer på maskinvaren gjenstod. Programvareutviklingen fortsatte.

En tredje prototype ble presentert i april. Ubuntu var nå erstattet av en Linux-versjon basert på skreddersøm og nettleseren var oppdatert. Dessuten var Via skrotet til fordel for Intels Atom-brikke.

Senere ble enda flere detaljert avslørt, og det toppet seg med avsløringene i New York Times og SF Business Times på tampen av forrige uke.

Arrington har opprettet et eget selskap kalt CrunchPad, og opplyser til avisene at han har noe stort på gang. Et større arrangement vil bli avholdt i slutten av juli eller begynnelsen av august.

- Vi er klare for noen virkelig store kunngjøringer, sier Michael Arrington.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Her kan du se de siste bildene av brettet som TechCrunch har lagt ut.

New York Times opplyser at CrunchPad nå er blitt 16 millimeter tykk og har en skjermstørrelse på 12 tommer.

Avisen skriver også at brettet har en ramme av aluminium og at produktet vil bli levert i flere forskjellige fargevarianter.

- Den skal også støtte Flash, i motsetning til iPhone, skriver NY Times.

Senere omtaler TechCrunch dette selv på følgende måte:

- «Big Mike» har sagt lite om CrunchPad siden nyheten sprakk forrige måned, og med god grunn. Gode kilder sier oss at Apple fortsatt har planer om å komme med en forstørret iPod Touch i kommende måneder. Arrington vil angivelig kunngjøre et arrangement i slutten av måneden eller begynnelsen av august. Den skal selges for mindre enn 300 dollar og vil bli tilgjengelig for salg «så snart som mulig».

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.