Bygger bredbånd med dotcom-penger

Det er gamle dotcom-penger som lar LyseTele og Toril Nag bygge landets mest avanserte bredbåndsnett.

Det er gamle dotcom-penger som lar LyseTele og Toril Nag bygge landets mest avanserte bredbåndsnett.

Lyse Tele, med Toril Nag i spissen, er et av de mest avanserte teleselskapene i Norge for tiden. Selskapet bygger ut et toppmoderne optisk nett i Rogaland som sprer Internett, telefoni og video/tv.

I tillegg tilbyr Lyse Tele sine innholdssystemer og servere til andre bredbåndsselskaper som dermed kan kjøpe en komplett innholdsplattform.

Lyse Tele har på to år investert hele 333 millioner kroner, skriver Teleavisen. Og man øker investeringene også i år. Samtidig stiller mange spørsmål om det er riktig av kommuner å bruke penger på å bygge bredbånd i stedet for å hjelpe syke, gamle og barn.

Men Nag har god samvittighet, for Stavanger kommune gjorde et dotcom-kupp. Tidlig i 2000, rett før dotcom-boblen brast, solgte man telesatsningen El Tele til Song og fikk ut hele 717 millioner kroner, forteller Nag til digi.no.

– Disse pengene gjør at vi nå kan finansiere utbyggingen av både trippelplay-satsningen og gassnettet, forteller Nag.

Og Lyse Tele er langt fra ferdig med investeringene. Nag understreker at selskapet investerer etter at man vi har signert kontrakter med kundene. Hun tar derfor et forbehold, men røper at Lyse Tele skal øke takten ytterligere i 2005.

– Vi skal investere rundt 250 millioner kroner i år. I tillegg vil våre partnere investere minst det samme.

I fjor investerte selskapet 193 millioner kroner og nå gir med andre ord ytterligere gass.

Men det er et stykke frem til pluss.

– I løpet av året vil vårt eget nett gi et driftsmessig pluss, men da er investeringer holdt utenom, påpeker Nag.

Totalt har nå Lyse Tele 14 samarbeidspartnere som har bredbåndsnett der Lyse Tele leverer tjenester og tjenester. Disse er Dalane Breiband, Haugaland Kraft, Bykle Breiband, Klepp Energi, Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk, Sandefjord Bredbånd, Hadeland Energi Bredbånd, Lofotkraft, Vesterålskraft, Energiselskapet Buskerud, Sola Bredbånd, Sunnhordland Kraftlag (SKL), Multinett og Lyse Tele selv.

Lyse Tele leverer dermed bredbånd til 22.000 husstander i ti fylker.

– Vi er med 18.000 husstander faktisk en av de største IP-telefonileverandørene, påpeker hun overfor digi.no.

I løpet av året regner Nag med at dette vil ha økt til 30.000 kunder oppkoblede kunder og da vil Lyse Tele allerede ha sikret seg 7-8000 nye kunder som står på vent.

Til toppen