Bygger «Chrome OS» inn i Windows 8

Google med egen plattform i Modern UI.

Slik ser Chrome-skrivebordet ut i Windows 8 Modern UI. Nederst kan man legge snarveier til webapplikasjoner. Det er versjon 32.0.1659.2 dev-m Aura av Chrome som er benyttet.
Slik ser Chrome-skrivebordet ut i Windows 8 Modern UI. Nederst kan man legge snarveier til webapplikasjoner. Det er versjon 32.0.1659.2 dev-m Aura av Chrome som er benyttet. (Bilde: digi.no)

Google med egen plattform i Modern UI.

Som digi.no skrev for en måned siden, har nettleseren Google Chrome allerede bygget en egen applikasjonsplattform inn i Windows, noe som inkluderer en egen startmeny til applikasjoner som er basert på Chrome, men som i stor grad opptrer som vanlige Windows-applikasjoner.

Men Chrome er også tilgjengelig i en Modern UI-utgave. I dag er denne temmelig identisk med desktop-utgaven, bortsett fra at den er begrenset til ett fullskjermvindu. Noe særlig berøringsfunksjonalitet har den ikke.

Men i løpet av den siste måneden eller så har det blitt klart at det ikke blir med dette. Tvert imot ser det ut til at Google vil satse svært tungt på tilstedeværelsen i Modern UI, men nok en gang på en måte som Microsoft kanskje vil kunne oppleve som litt invaderende.

I Chrome-utgaven som tilbys via utviklerkanalen framstår Modern UI-utgaven svært annerledes enn den som tilbys vanlige brukere i dag. I stedet for bare å bestå av et nettleservindu, åpnes Chrome i et eget skrivebordsmiljø som har svært mye felles med det man finner i operativsystemet Chrome OS. Inne i dette brukergrensesnittet tilbys en egen oppgavelinje hvor man kan legge snarveier Chrome-applikasjoner, og det er mulig åpne og flytte rundt på flere nettleservinduer innenfor dette skrivebordsmiljøet. Videoen nedenfor er laget av Geek.com.

Dette lar seg angivelig gjøre fordi Chrome ifølge The Verge bygger på en spesialmodus i Windows 8 som er tilgjengelig for nettlesere, så lenge de er standardvalget i operativsystemet. Dette gjør det mulig for nettleseren å være en desktop-applikasjon, men samtidig bli å bli vist og få tilgang til Modern UI-funksjonalitet.

Chrome-utgaver basert på Aura er foreløpig merket med en 'a' over menyen i høyre hjørne.
Chrome-utgaver basert på Aura er foreløpig merket med en 'a' over menyen i høyre hjørne. Bilde: digi.no

Mye tyder på at den nye funksjonaliteten bygger på Aura, en ny «window manager» som Chromium-prosjektet har jobbet med i flere år. Det er ventet av framtidige utgaver av både Chrome OS og Chrome vil ta i bruk Aura, men sannsynligvis ikke på alle plattformer.

Nøyaktig når dette vil skje, er uklart. På websiden om Aura antydes det at rammeverket ikke vil ha støtte for NPAPI-baserte plugins. Riktignok har Google kunngjort at slik pluginstøtte vil forsvinne fra Chrome innen utgangen av 2014, men i Chrome 32 dev, som er basert på Aura, fungerer i alle fall Java.

Chrome skal etter alt å dømme også få mer berøringsfunksjonalitet etter hvert. Ifølge The Verge ble en del slik funksjonalitet inkluder i en canary-versjon av nettleseren i august.

    Les også:

Til toppen