– Bygger Flash inn i Internet Explorer

Også Metro-versjonen får Flash-støtte.

Fortsatt ingen plugin-støtte i IE10 for Metro, men nettleseren vil ifølge ryktene ha Flash Player innebygd.
Fortsatt ingen plugin-støtte i IE10 for Metro, men nettleseren vil ifølge ryktene ha Flash Player innebygd.

Også Metro-versjonen får Flash-støtte.

Microsoft har flere ganger uttalt at webinnhold bør være plugin-uavhengig. Selskapet har også satt handling bak ordene ved at Metro-utgaven av Internet Explorer 10 ikke vil ha støtte for plugins.

Nå kan det se ut til at dette ikke er hele historien. Flere nettsteder, inkludert Ars Technica og Within Windows, skriver nå at Internet Explorer 10, også Metro-utgaven, vil ha støtte for Flash.

Det betyr ikke at Microsoft har snudd, for i stedet for laste inn Adobes Flash Player som en plugin, vil programvaren følge med som en integrert del av nettleserer – på omtrent samme måte som Flash Player følger Google Chrome. Dette er gjort gjennom et tett samarbeid mellom selskapene, noe som også skal inkludere at Adobe har gitt partnerne tilgang til kildekoden til Flash Player.

De viktigste årsakene til å gjøre dette, er for å forbedre sikkerheten, stabiliteten og til en viss grad også ytelsen.

Ifølge kildene, som baserer sin informasjon på lekkede Windows 8-utgaver og skjermbilder fra disse, går Microsoft enda et skritt lenger med Metro-utgaven av IE for blant annet å bedre sikkerheten. Nettleseren vil bare kunne spille av Flash-innhold levert av nettsteder som er oppgitt i en hviteliste. Ifølge Within Windows er Flash-hvitelisten lagt til som en utvidelse av Internet Explorer Compatibility View-listen. vgtv.no er det eneste norske domenenavnet som er med i Flash-delen av listen.

Det er nemlig ikke slik at alle nettsteder over natten introduserer pluginfritt innhold så fort en nettleserleverandør slutter å støtte plugins. Det vil ta mange år, ikke minst fordi det stadig finnes funksjonalitet i blant annet Flash som ikke lar seg gjenskape med åpne webstandarder.

Faren for at sikkerhetshull i Flash Player skal bli utnyttet, reduserer ved at bare Flash-innhold på utvalgte nettsteder får kjøres i nettleseren, og ved at sikkerhetsoppdateringer til Flash Player vil bli levert via Windows Update. Foreløpig er det uklart hvordan nettsteder vil bli lagt til (eller fjernet fra) listen, men det vil nødvendigvis gjøres etter en mer eller mindre grundig granskning av hvert enkelt nettstedet fra Microsofts side.

Et spørsmål som nå melder seg, er om Microsoft vil gjøre noe tilsvarende med andre plugins, for eksempel selskapets egen Silverlight.

    Les også:

Til toppen