BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bygger Intel-teknologi inn i Firefox

Får støtte for parallellprosessering i JavaScript.

River Trail skal gjøre det mulig for webapplikasjoner å utnytte flerkjernede prosessorer, i alle fall dersom de er levert av Intel.
River Trail skal gjøre det mulig for webapplikasjoner å utnytte flerkjernede prosessorer, i alle fall dersom de er levert av Intel. Bilde: Intel

Det er mye som kan og må gjøres med dagens webteknologier, dersom de skal kunne brukes som utgangspunkt for fullverdige alternativer til mer eller mindre systemspesifikk programvare. Ytelsen er blant egenskapene som fortsatt må forbedres. Det jobbes på mange fronter for å oppnå dette, og stadig ser man nye forbedringer.

Bedre utnyttelse av moderne maskinvare er blant disse.

Intel, som fortsatt er en stor leverandør av prosessorer til blant annet klientenheter, arrangerer denne uken Intel Developer Forum (IDF) 2012 i San Francisco. Under hovedtalen i går, kom Renée James, daglig leder for Intels Software and Services Group, inn på nettopp webstandarder og ytelse.

James sa i talen at Intel er enig med kritikerne i at HTML5 har vært veldig over-hypet, og at den i likhet med de fleste nye teknologier, har hatt sine problemer. Men Intel mener at HTML5 nå er i ferd med å utkrystallisere seg som en troverdig løsning for flere av de tekniske utfordringene som selskapet har trukket fram i forbindelse med selskapets visjon om transparent databehandling.

Renée James leder Intels Software and Services Group. Her er hun avbildet under gårsdagens hovedtale ved Intel Developer Forum i San Francisco.
Renée James leder Intels Software and Services Group. Her er hun avbildet under gårsdagens hovedtale ved Intel Developer Forum i San Francisco. Bilde: Intel

– Vårt standpunkt er klart. Vi mener det er en virkelig løsning for den retningen brukerne ønsker å bevege seg, og hvor vi mener at brukerne kommer til å kreve at også vi beveger oss som en bransje. Vi er forpliktet til sikre at HTML5 forblir åpen, kryssplattform og har den riktige ytelsen, sa James.

Under talen kunngjorde James at Mozillas Firefox-nettleser vil ha Intels River Trail-teknologi innebygget i 2013. Dette er en JavaScript-utvidelse for parallellprosessoring. Den skal gjøre det mulig for JavaScript-kode å utnytte at de fleste av dagens prosessorer er utstyrt med mer enn én kjerne. Dette skal kunne utnyttes til å gi betydelige ytelseforbedringer til webapplikasjoner for blant annet bilde- og videoredisering, simuleringer og spill.

I dag er River Trail tilgjengelig som en utvidelse til Firefox 15 og nyere. Den kan lastes ned fra denne siden, hvor det også finnes eksempler som kan testes.

Firefox 18, som ligger noen måneder fram i tid, skal forøvrig utstyres med en ny og raskere JavaScript JIT-motor, IonMonkey. Detaljer om dette finnes her.

Videoen nedenfor viser demonstrasjonen som ble vist under IDF i går.

Det er noe uklart hvor kryssplattform River Trail egentlig er. Dersom teknologien faktisk avhenger at systemet benytter Intel-prosessorer, er løsningen uaktuell for svært mange enheter.

Mer informasjon om River Trail finnes her.

Et videoopptak av hele talen er tilgjengelig her. Uttalelsene om River Trail kommer etter omtrent 30 minutter.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.