Bygger ny MySQL-motor

Database-gründer Michael Widenius avslører hvorfor han sier opp i Sun.

Bygger ny MySQL-motor

Database-gründer Michael Widenius avslører hvorfor han sier opp i Sun.

Finske Ulf Michael «Monty» Widenius er hovedarkitekten bak åpen kildekode-selskapet og databasen MySQL, kjøpt av Sun Microsystems for en milliard dollar januar 2008.

Lenge har ryktene svirret om at database-gründeren har vært på vei ut Sun-døra, og nå bekrefter han dette. Han forteller også hvorfor, og hva planene er videre.

I et blogginnlegg avslører han misnøye med hvordan Sun har håndtert utviklingen av hjertebarnet hans.

Hvordan MySQL-serveren har blitt utviklet trekkes frem som den viktigste grunnen til at han nå gir seg i Sun.

- Spesielt ville jeg ønsket at utviklingen ble flyttet til et ekte åpen kildekode-miljø. Det ville gitt flere bidrag fra utsiden uten behov for å differensiere kildekoden. Sun har vurdert å åpne opp serverutviklingen, men denne prosessen har fått for sakte, skriver han.

Det ligger en god del kritikk mot Sun mellom linjene i det han skriver, og i et intervju med svenske idg.se bekrefter han dette.

- Det stemmer, men kritikken er ikke rettet direkte mot Sun, men mot selskapets MySQL-avdeling.

Database-eksperten starter nå et nytt åpen kildekode-selskap kalt Monty Program AB, som skal jobbe med Maria-prosjektet, en ny lagringsmotor for MySQL.

Denne databasemotoren skal ifølge Widenius være krasjsikker.

Maria er neste generasjons databasemotor - Maria er neste generasjons databasemotor, som vil erstatte Innodb og MyISAM. Den har flere egenskaper og er raskere enn MyISAM. Den vil også være svært godt dokumentert, avslører han i intervjuet med idg.se.

Monty mener fremdeles at Sun var den beste kandidaten til å kjøpe MySQL, og sier han er lei seg for at samarbeidet ikke fungerte.

- Sun har mange gode prosjekter på gang, og jeg håper de vil fortsette å utvikle og løfte frem åpen kildekode.

    Les også:

Til toppen