Bygger nytt bredbånd på Romsås

SmartCall valgte IBM som underleverandør til selskapets utbygging av ny infrastruktur til 2.500 husstander på Romsås. Avtalen har en verdi i overkant av 16 millioner kroner, sier administrerende direktør i IBM Norge, Endre Rangnes (bildet).

Utbyggingen på Romsås er et prøveprosjekt der SmartCall vil tilby tele- og dataløsninger til privathusholdningene. Tjenestene skal være tilgjengelige første halvår 2002, mens nettet skal være ferdig utbygd i år. Selskapet skal plassere ut digitale mottakerbokser hos beboerne. Boksene koster i dag mellom 4.000 og 5.000 kroner, og selskapet jobber nå med å skaffe rimeligere løsninger til beboerne.

Innholdet vil beboerne motta fra en lokal borettslag-server (caching-server). Den korte avstanden til den lokale serveren gjør at det er mulig å kjøre så høy fart på ADSL-linjer.

Sentralt i SmartCalls løsning er en 40 Ghz-lisens som NBBL og OBOS skaffet seg i 1999. Boligbyggelagene har overlatt selskapet som eier frekvensene til SmartCall mot en aksjepost i selskapet. Meningen er å formidle datastrømmer fra en sentral mast til mange mottakere i samme område.

Administrerende direktør i SmartCall, Trond Nedregård, har tidligere overfor digi.no ikke ønsket å si hvilke finansielle partnere selskapet har skaffet for å gjennomføre prosjektet.
IBM skal bygge ut fire komplette nett til 2.500 husstander på Romsås, samt knytte servicetilbudet i bydelen opp til nettet. Det er borettslagene vil eie nettene, mens SmartCall vil administrere nettene og stå for salg av tjenester.


SmartCalls investering på Romsås er i realiteten selskapets demolab for de nye løsningene som selskapet håper å kunne selge til flere av de tilsammen 400.000 husstandene som er tilknyttet OBOS og NBBL.

- IBM vil bistå oss med løsninger som gjør det mulig for de nærmere 8.000 beboerne å ta i bruk nye digitale tjenester svært raskt, sier Nedregård, i en pressemelding. - Vi ser på utbyggingen av digitale tjenester på Romsås som grunnsteinen i en større satsning. IBM har en klar strategi på at vi skal delta aktivt i nye markeder, sier administrerende direktør i IBM Norge, Endre Rangnes, i samme pressemelding.

Det bygges fire separate nett; bredbånd, digital kabel-TV, strøm og telefoni. Datahastigheten som tilbys er på 10 Mb/s. - Med dette prosjektet tar vi Samferdselsdepartementet på alvor. Vi gjør høyhastighets IKT-infrastruktur tilgjengelig for alle grupper i dette lokalsamfunnet og lar beboerne selv eie nettet, sier Nedregård.

Tjenestene vil i første rekke tilbys Emanuelfjell borettslag, Orremyr borettslag, Ravnkollen borettslag, Røverkollen borettslag, Svarttjern borettslag og Tiurleiken borettslag.

Til toppen