Bygger superdata uten vanlige prosessorer

Forskere i Skottland er i ferd med å bygge en superdatamaskin som ikke er basert på vanlige mikroprosessorer.

Forskere i Skottland er i ferd med å bygge en superdatamaskin som ikke er basert på vanlige mikroprosessorer.

Forskere ved Edinburgh Parallel Computing Centre, som er en del av University of Edinburgh, bygger nå en superdatamaskin som vil benytte programmerbare brikker, FPGA-er (Field Programmable Gate Array), i stedet for konvensjonelle mikroprosessorer. Ifølge New Scientist gjøres for å gjøre det mulig for maskinen bedre å kunne tilpasse seg til forskjellige programvareproblemer.

FPGA-er er en type databrikker som kan programmeres. De består av en serie logiske porter som ved hjelp av strøm kan organiseres i forskjellige typer kretser.

Ifølge New Scientist vil den FPGA-basert superdatamaskinen bli kraftigere og mer effektiv enn et konvensjonelt system med samme fysiske størrelse. Utfordringen skal være å gjøre den enkel nok å programmere. Hvis dette kan oppnås, mener forskerne som nå bygger maskinen at den kan åpne for en ny generasjon med kompakte og energigjerrige superdatamaskiner for det kommende tiåret.

- Hele superdatamaskin-fellesskapet må se på andre løsninger enn mikroprosessorer, sier Mark Parsons ved University of Edinburgh. Han forteller at FPGA-brikker er raskere, mindre og mindre energikrevende enn mikroprosessorer, så snart de er konfigurert.

Maskinen som nå bygges skal bestå av 64 FPGA-basert prosesseringsenheter som samme skal kunne gi en flyttallsytelse på 1 teraflops. Dette er ikke spesielt oppsiktvekkende, med tanke på at den kraftigste maskinen på Top500-listen fra i november i fjor hadde en ytelse på over 70 teraflops. Derimot skal FPGA-systemet være inntil 100 ganger mer energieffektivt enn konvensjonelle superdatamaskiner med tilsvarende regnekraft. Maskinen vil trolig bli på størrelse med fire vanlige PC-er.

    Les også:

Maskinvare basert på FPGA-er er vanskeligere å programmere enn maskiner med faste kretser. Dette skyldes at programmereren til enhver tid må forstå den underliggende maskinvaren for å kunne utnytte den best mulig. Edinburgh Parallel Computing Centre har dannet en allianse med flere FPGA-selskaper - FPGA High Performance Computing Alliance (FHPCA), som skal utvikle programvareverktøy som skal gjøre det enklere for utviklere å lage kode for FPGA-brikkene.

Forskerne som bygger maskinen, vil få svar på om den egner seg til generelle oppgaver kort tid etter at den er ferdig bygget. Da vil forskerne forsøke å overføre flere eksisterende superdatamaskinprogrammer til den nye maskinen ved hjelp av verktøyene FHPCA utvikler. Lar dette seg gjøre, har forskerne oppnådd målet sitt.

Til toppen