BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bygger superdata uten vanlige prosessorer

Forskere i Skottland er i ferd med å bygge en superdatamaskin som ikke er basert på vanlige mikroprosessorer.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. juni 2005 - 11:24

Forskere ved Edinburgh Parallel Computing Centre, som er en del av University of Edinburgh, bygger nå en superdatamaskin som vil benytte programmerbare brikker, FPGA-er (Field Programmable Gate Array), i stedet for konvensjonelle mikroprosessorer. Ifølge New Scientist gjøres for å gjøre det mulig for maskinen bedre å kunne tilpasse seg til forskjellige programvareproblemer.

FPGA-er er en type databrikker som kan programmeres. De består av en serie logiske porter som ved hjelp av strøm kan organiseres i forskjellige typer kretser.

Ifølge New Scientist vil den FPGA-basert superdatamaskinen bli kraftigere og mer effektiv enn et konvensjonelt system med samme fysiske størrelse. Utfordringen skal være å gjøre den enkel nok å programmere. Hvis dette kan oppnås, mener forskerne som nå bygger maskinen at den kan åpne for en ny generasjon med kompakte og energigjerrige superdatamaskiner for det kommende tiåret.

- Hele superdatamaskin-fellesskapet må se på andre løsninger enn mikroprosessorer, sier Mark Parsons ved University of Edinburgh. Han forteller at FPGA-brikker er raskere, mindre og mindre energikrevende enn mikroprosessorer, så snart de er konfigurert.

Maskinen som nå bygges skal bestå av 64 FPGA-basert prosesseringsenheter som samme skal kunne gi en flyttallsytelse på 1 teraflops. Dette er ikke spesielt oppsiktvekkende, med tanke på at den kraftigste maskinen på Top500-listen fra i november i fjor hadde en ytelse på over 70 teraflops. Derimot skal FPGA-systemet være inntil 100 ganger mer energieffektivt enn konvensjonelle superdatamaskiner med tilsvarende regnekraft. Maskinen vil trolig bli på størrelse med fire vanlige PC-er.

    Les også:

Maskinvare basert på FPGA-er er vanskeligere å programmere enn maskiner med faste kretser. Dette skyldes at programmereren til enhver tid må forstå den underliggende maskinvaren for å kunne utnytte den best mulig. Edinburgh Parallel Computing Centre har dannet en allianse med flere FPGA-selskaper - FPGA High Performance Computing Alliance (FHPCA), som skal utvikle programvareverktøy som skal gjøre det enklere for utviklere å lage kode for FPGA-brikkene.

Forskerne som bygger maskinen, vil få svar på om den egner seg til generelle oppgaver kort tid etter at den er ferdig bygget. Da vil forskerne forsøke å overføre flere eksisterende superdatamaskinprogrammer til den nye maskinen ved hjelp av verktøyene FHPCA utvikler. Lar dette seg gjøre, har forskerne oppnådd målet sitt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.