BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bygger superdatamaskin med mobilprosessorer

Barcelona Supercomputing Center satser på ARM-basert CPU og GPU fra Nvidia.

Superdatamaskinen MareNostrum i Barcelona er installert i kapellet Torre Girona. Den er en IBM Blade Center-klynge basert på PPC 970-prosessorer med Myrinet interconnect. Den omfatter 10 240 prosessorkjerner, og er nummer 299 på listen over verdens 500 kraftigste superdatamaskiner. Den kraftigste superdatamaskinen i Barcelona innehar 114. plass. Den er installert av Bull, basert på Xeon-prosessorer og Infiniband interconnect, og omfatter 5 544 prosessorkjerner.
Superdatamaskinen MareNostrum i Barcelona er installert i kapellet Torre Girona. Den er en IBM Blade Center-klynge basert på PPC 970-prosessorer med Myrinet interconnect. Den omfatter 10 240 prosessorkjerner, og er nummer 299 på listen over verdens 500 kraftigste superdatamaskiner. Den kraftigste superdatamaskinen i Barcelona innehar 114. plass. Den er installert av Bull, basert på Xeon-prosessorer og Infiniband interconnect, og omfatter 5 544 prosessorkjerner. Bilde: Barcelona Supercomputing Center
16. nov. 2011 - 11:03

Spanias nasjonale tungregnesentral, Barcelona Supercomputing Center (BSC) har avtalt med den amerikanske brikkeleverandøren Nvidia å bygge en prototyp på en hybrid superdatamaskin basert på to av Nvidias prosessorer: Den ARM-baserte CPU-en Tegra, og grafikkprosessorer basert på CUDA-arkitekturen.

Konstruksjonen vises på ukens superdatamaskinmønstring SC11 i Seattle.

Målet for BSC er å utvikle et system i stor skala, og vise hvordan prosessorteknologi utviklet med tanke på mobile klienter kan legges til grunn for energieffektiv superdata. BSC tror de på kort sikt kan oppnå to til fem ganger bedre energieffektivitet enn dagens superdatamaskiner. På lang sikt ser de for seg 15 til 30 ganger bedre energieffektivitet.

Den nye maskinen i Barcelona skal demonstrere grunnleggende konsepter i et EU-prosjekt for neste generasjons tungregnearkitektur, kjent som Mont Blanc Project. Her er det snakk om å bygge ARM-baserte tungregneanlegg i «exaskala».

– I de fleste av dagens systemer, står CPU-er alene for den største andelen av energiforbruket, ofte 40 prosent eller mer, sier Alex Ramirez som leder Mont Blanc-prosjektet. – Til sammenlikning vil Mont Blanc-arkitekturen bygge på energieffektive akseleratorer og ARM-prosessorer fra dagens integrerte og mobile enheter for å oppnå fire til ti ganger bedre energieffektivitet innen 2014.

Nvidia opplyser at de tar sikte på å tilby en egen utviklerpakke beregnet på denne typen prosjekter. Pakken omfatter en firekjernet ARM-CPU av typen Tegra 3, akselerert av en grafikkprosessor. Den skal gjøres tilgjengelig i første halvår 2012, og støttes av verktøy for parallelprogrammering av CUDA-arkitekturen.

Nvidias grafikkprosessorer brukes i mange superdatamaskiner, blant annet petaflops-prosjektet Blue Waters som Cray skal levere til USAs National Center for Supercomputing Applications.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.