TELEKOM

Bygger ut mye raskere mobilt bredbånd

Også når det gjelder mobilt bredbånd satser svenskene på å ligge helt i forkant.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. juni 2008 - 13:36

Mens de fleste mobiloperatører, i alle fall i Norden, fortsatt bygger ut støtte for HSDPA-teknologien, som også kalles turbo-3G, forbereder svenske Tre (3) allerede å ta det neste skrittet — HSPA Evolved, som også blant annet kalles HSPA+.

Fram til nå har Tre tilbudt HSDPA med hastigheter på inntil 7,2 megabits pers sekund. Nå har selskapet doblet kapasiteten i basestasjonene i storbyene Stockholm, Göteborg og Malmö, slik at den er på 14,4 megabits per sekund. Ifølge Mobil.se skal også Teliasonera gjøre en tilsvarende oppgradering i løpet av sommeren.

Foreløpig finnes det ikke modemer eller mobiler som støtter så høye hastigheter, men hastighetsøkningen innebærer også at kapasiteten i mobilnettet dobles, noe som har betydning dersom flere benytter tjenesten innen det samme området.

Men Tre har altså ikke tenkt å gi seg der. Allerede før jul planlegger selskapet å ta i bruk HSPA Evolved, trolig som verdens første operatør. Dette skal i første omgang gi en nedlastingshastighet på 21 megabits per sekund, noe som senere skal økes til 42 megabits per sekund. Dette forteller Peder Ramel, sjef i Tre, til Mobil.se.

Det er uklart om Teliasonera vil tilby HSPA Evolved, men selskapet har ifølge Mobil.se sagt at det skal lansere tjenester basert på 4G-teknologien LTE (Long Term Evolution) i løpet av 2010. Denne teknikken har en kapasitet på over 100 megabits per sekund.

    Les også:

I Norge har Netcom lovet å bygge ut LTE, uten å oppgi noen tidsplan. Telenor hadde i begynnelsen av mai ennå ikke tatt noen beslutning.

Begge de to selskapene tilbyr i dag HSDPA med en teoretisk maksimalhastighet på 3,6 megabits per sekund.

Ice.net, som i dag bruker CDMA2000 EV-DO-teknologien, har på sin side lovet å innføre nye teknologier og hastighetsøkninger så raskt som mulig, inkludert UMB-teknologien (Ultra Mobile Broadband-teknologien), som vil støtte en teoretisk hastighet på 288 Mbit/s nedstrøm og 75 Mbit/s oppstrøms.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.