Bygger verdens første universal-emulator

Skal kunne kjøre førti år gammel programvare.

Bygger verdens første universal-emulator
(Bilde: Marius Jørgenrud)

Skal kunne kjøre førti år gammel programvare.

Etter hvert som tiden går etterlater vi oss stadig mer digital informasjon som vanskelig lar seg åpne.

Problemet er kjent som dataråte, og hvis ingen tar utfordringen risikerer vi å miste verdifull informasjon og vår egen kulturhistorie.

Datahistorikere og forskere ved Portsmouth University i England utvikler nå en universell programvare-emulator, som etter planen skal kjenne igjen og kjøre filer helt tilbake til 70-tallet.

Arbeidet er del av et større EU-finansiert forskningsprosjekt kalt KEEP (Keeping Emulation Environments Portable). Målet deres er å bevare digitale filer, som ellers vil kunne gå tapt.

Ifølge forskerne vil KEEP-emulatoren skille seg fra normale emulatorer, som begrenser seg til å støtte særskilte plattformer og medieformater.

- Slike emulatorer er lukkede og kan bli utdaterte like raskt som innholdet de emulerer. KEEP vil endre alt dette, ved å sørge for at disse emulatorene og deres media overlever, sier spillekspert Dan Pinchbeck fra universitetet i en kommentar.

Den nye super-emulatoren skal gjøre det mulig å lese eller kjøre både tekstfiler, multimedia, nettsider, databaser og spill – uavhengig av opprinnelig plattform.

Det kan bli redningen for alt fra Space Invaders-spill fra 70-tallet frem til innhold på 3,5" disketter, opplyser Portsmouth University i sin omtale av initiativet.

Forskerne innser at overføringen fra utdaterte lagringsmedier, som for eksempel floppy disketter, til moderne lagringsenheter blir en vesentlig del av utfordringen.

Dette arbeidet vil blant annet involvere spesifisering av filformater og utvikling av verktøy for fysisk overføring av data.

    Les også:

Til toppen