BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bygget datasenter uten kraft-sløsing

Dype brønner gir enorm innsparing for driftsselskap på Lillehammer.

26. aug. 2009 - 10:27

- Det spesielle med vårt nye datasenter er selve kjøleløsningen. Den er basert på energibrønner i fjell. Hvis du går langt nok ned i fjellet finner du vann med en jevnt lav temperatur.

Det forteller prosjektleder Ivar Rusten ved driftsselskapet Ikomm til digi.no. For ett år siden startet Lillehammer-bedriften arbeidet med å bygge et datasenter på rundt 100 kvadratmeter.

Brønnene han snakker om er 230-240 meter dype, og sørger for en kjøletemperatur på bare seks-syv grader.

De til sammen åtte rørene sender vannet gjennom pumper og rett inn på kjøleanlegg som sitter på datarack i senteret, som dermed blir del av et digert vannavkjølt anlegg. Hele poenget er å sørge for jevn temperatur inn og samtidig bruke lite strøm.

Rusten forteller at det er store investeringskostnader forbundet med løsningen. Et millionbeløp er investert, men det gir en enorm innsparing.

- Vi bruker bare 500 watt for å drive løsningen kontinuerlig. Dette er helt unikt.

Det gamle datasenteret til Ikomm trakk til sammenligning mellom 50 og 60 kilowatt bare til kjøling. Hallen satser på bladeteknologi og huser vel 150 fysiske servere, samt rundt 200 virtuelle.

Kan doble bruken

Det nye senteret åpner offisielt torsdag denne uken og vil omfatte rundt 10.000 brukere blant Ikomms kunder. Antall brukere skal kunne dobles uten behov for utvidelser eller oppgradering.

Det er også lagt opp til boring av nye brønner hvis behovet skulle melde seg i fremtiden.

- Vi bruker standard Microsoft-teknologi i bunnen, men har også en del Linux-servere. Virtualiseringsløsningene våre kjører VMware.

Målet med den nye kjøleløsningen var å komme ned på en utnyttelsesgrad på 1,6 PUE (Power Usage Effectiveness).

- Nå er vi nede på 1,09 PUE. Dette er en standard som brukes som forteller om forholdet mellom totalforbruket av strøm og lasten du har i selve serverparken. Hvis den er 1 bruker du all strømmer på datasenteret, men du må ha lys og kjøling, forteller prosjektlederen.

Ikomm er et aksjeselskap heleid av kommunene Lillehammer, Gausdal og Øyer. Selskapet har 45 ansatte og omsatte i fjor for 50-60 millioner kroner. De holder til i Fakkelgården på Lillehammer, det samme bygget som fungerte som pressesenter under OL i 1994, sammen med rundt 50 andre bedrifter.

- Hvor store innsparinger regner dere med at det nye datasenteret vil gi dere?

- Vi sparer på strømforbruket. Vi regner med å spare minst 40-50 prosent av de totalte energikostnadene. Lønnsomheten i dette prosjektet er faktisk så bra at vi ikke fikk støtte av Enova engang, opplyser Ivar Rusten.

I tillegg vil overskuddsvarme fra den nye kjøleløsningen benyttes til å varme opp deler av Fakkelgården. Her regner Ikomm med å hente inn rundt 170.000 kilowattimer i året ifølge Rusten.

Ikomm oppgir at energisparingen i det nye datasenteret deres er helt på topp i verdenssammenheng og forteller om stor internasjonal interesse for løsningen.

– Det har vært en del oppmerksomhet om arbeidet vi har gjort med energieffektivisering, og allerede før den offisielle åpningen er det stor internasjonal interesse for å ta senteret i øyesyn, sier Rusten.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.