BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bygget Europas største Windows-klynge

De fleste superdatamaskiner baseres i dag på Linux, men Umeå Universitet har valgt litt annerledes.

Umeå Universitets "Akka"-klynge
Umeå Universitets "Akka"-klynge
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. juni 2008 - 12:12

Umea Universitet kunngjorde i dag at det har bygget en ny superdatamaskin, satt sammen som en klynge bestående av 672 noder. Maskinen har en teoretisk maksimalytelse på 53,8 teraflops, men er med testprogrammet HP Linback blitt målt til 46,04 teraflops. Dette skal ifølge IBM Sverige, som har levert systemet, være tilstrekkelig til å gi maskinen en plassering blant de 50 raskeste systemene i verden.

Det mest spesielle med maskinen, er at den har muligheten til å kjøre Windows. Riktignok vil den fra starten av utstyres med Linux (CentOS), men i løpet av høsten skal også kunne kjøre Windows HPC Server 2008. Dette vil gjøre systemet til Europas kraftigste Windows-maskin. Den målte ytelsen er gjort med Windows installert.

- Dette er den første superdatamaskinen i Sverige med både Linux og Windows. Det vil bli veldig spennende å se hvordan nye resultater kan oppnås gjennom å kombinere og utnytte denne maskinvare og de forskjellige operativsystemene, sier professor Bo Kågström ved Umeå Universitet i en uttalelse.

Hver av nodene i systemet er utstyrt med to firekjernede lavenergiprosessorer fra Intel. Med disse prosessorene skal systemet, som heter Akka, ha et ytelse/effekt-forhold på omtrent 266 megaflops per watt.

Hver av nodene er dessuten utstyrt med 16 gigabytes med minne og er forbundet med resten av systemet ved hjelp av Cisco Infiniband.

Systemet skal også være utstyrt med et antall bladservere basert på IBM Cell BE-prosessorer og Power6-prosessorer.

Bo Kågström foran "Akka"
Bo Kågström foran "Akka"
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.