Byr 94 milliarder for T-Mobile

Fransk mobil­suksess ønsker å innta USA.

Byr 94 milliarder for T-Mobile
Xavier Niel (46) kontrollerer Free Mobile, som er Frankrikes nest største internettleverandør og tredje største mobilselskap. Nå kan han bli stor også i USA. Bilde: Romuald Meigneux/Sipa/All Over Press

Den franske mangemilliardæren Xavier Niel ønsker å gå tungt inn i det amerikanske markedet for mobiltjenester.

Han kontrollerer selskapet Iliad, og lavprisaktøren Free Mobile som på rekordtid har snudd opp ned på mobilmarkedet i Frankrike og tvunget ned prisene betydelig.

Iliad la torsdag overraskende inn et bud på T-Mobile USA, et datterselskap av tyske Deutsche Telekom og amerikanernes fjerde største mobilselskap med nærmere 50 millioner abonnenter.

Ifølge en kunngjøring (pdf) byr de 15 milliarder dollar, godt og vel 94 milliarder kroner, for en majoritetsandel (56,6 prosent) av virksomheten.

Tilbudet har Xavier Niels fulle støtte, heter det, og mangemilliardæren opplyser at han selv skal delta i finansieringen. Det oppgis at mesteparten av kontantbudet er lånefinansiert gjennom store internasjonale banker.

Det har lenge vært ventet at USAs tredje største mobilselskap Sprint ville komme med et bud på den amerikanske delen av T-Mobile. Et slik oppkjøp ville ifølge Wall Street Journal trolig ha blitt nøye gransket av konkurransemyndighetene.

Iliad forventer ingen slike hindre, opplyser selskapet i gårsdagens kunngjøring.

Dersom budet blir akseptert er kanskje Iliads datterselskap Free Mobiles historie fra Frankrike en pekepinn på hva markedet i USA kan vente seg.

– Det Free Mobile har gjort er å lage en lavkostoperatør som på meget kort tid reduserte prisene i Frankrike betydelig. De bygget opp et begrenset nettverk og så kombinerte de det med en nasjonal roamingavtale med Orange, slik at de kunne levere et svært rimelig mobilprodukt. I praksis gikk Frankrike da fra å være et av de dyreste landene til et av de rimeligste i Europa, har teleanalytiker John Strand tidligere sagt til digi.no.

    Les også: