JUSS OG SAMFUNN

- Bytt fra Google til Bing

Firefox-gründer bekymret over søkegigantens syn på personvern.

11. des. 2009 - 09:00

Mozillas direktør for utvikling av fellesskap, Asa Dotzler, en av grunnleggerne av nettleseren Firefox oppfordrer nå brukerne om å bytte søkemotor. Fra Google til Microsofts Bing.

Det er meget oppsiktsvekkende. Ikke bare er Microsoft Mozillas største konkurrent. Nonprofit-organisasjonen henter 91 prosent av sine inntekter gjennom en avtale om å inkludere Google i søkefeltet i Firefox.

Å avsverge Google kan nærmest sammenlignes med å sage av grenen virksomheten sitter på.

Bakgrunnen for oppfordringen om å bytte skyldes uttalelser som Google-sjef Eric Schmidt kom med i et intervju med CNBC forrige søndag.

Schmidt mente at de som bekymrer seg for søkegigantens omfattende lagring av persondata, må ha noe å skjule.

Dotzler svarte torsdag med å sitere deler av interjuet på sin personlige blogg.

- Gjør du noe på nettet som du ikke ønsker at andre skal vite, så burde du kanskje ikke gjort det til å begynne med. Hvis du virkelig ønsker å vernes mot dette, så er realiteten at søkemotorene - inkludert Google - faktisk lagrer denne informasjonen over tid, sier Google-toppen.

Grunnen til at lagringen av personopplysninger er viktig, forsatte Schmidt, er at de må følge reglene slik de er fastsatt gjennom det amerikanske Patriot Act-lovverket.

Patriot Act er den omstridte lovhjemmelen som gir amerikanske myndigheter vide fullmakter til å overvåke og avlytte elektronisk kommunikasjon.

Videre sier Eric Schmidt at det er mulig at all slik informasjon kan bli overlevert myndighetene.

Mozilla-sjefen lenker til et opptak av intervjuet, og kommenterer tørt at uttalelsene ikke er til å misforstå:

- Det er ingen tvetydighet, dette er ikke tatt ut av sin sammenheng.

Det ellers korte innlegget hans avslutter med oppskriften på hvordan man bytter søkemotor fra Google til Bing i Firefox, og understreker at sistnevnte har bedre personvernbetingelser enn Google.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.