Bytt til Linux på PC-en din

Linux og utvalget av programvare er blitt så bra at mange nå bør bruke det på PC-er. Her er Linux-ekspertens råd om hva du bør velge.

Under den første Linux-bølgen i fjor, var det mange som mente at Linux kom til å skyve vekk Windows - både på servere og på PC-er. Som operativsystem på servere vokser Linux svært raskt, men få snakker om Linux som operativsystem på PC-er for vanlige brukere.

Er Linux klart for bruk på PC-er? Dette spørsmålet stilte digitoday.no til en av landets største Linux-eksperter, Dag Asheim, gründer og sjef for Linux-konsulentselskapet Linpro.
Asheims svar et noe betinget, men et klart ja.

For etterhvert har svært viktige mangler blitt lappet igjen. Flere Office-kloner klarer nå å lese Microsoft-filer og Wordperfect-pakken gir norsk stavekontroll. Linux har også fått en stabil og gratis nettleser i nye Opera 5, mener Asheim.

Linpro-sjefen og hans 55 ansatte arbeider med denne problemstillingen hos en lang rekke kunder og har dermed nøye erfart hvor Linux kan brukes. digitoday.no ba derfor om en gjennomgang av argumentene for og i mot, samt en liste over anbefalinger av de mange alternativene.


Asheims hovedkonklusjon er at Linux er et bedre alternativ enn Windows for mellomstore og større bedrifter som har mange vanlige IT-brukere. Windows NT/2000 gir en del av fordelene Linux gir, men dette operativsystemet er da også dyrere.

Han mener at den største fordelen med Linux er besparelsene operativsystemet kan gi. Men det er ikke fordi Linux og det meste av programvaren til systemet er gratis.

- Linux er langt mer stabilt og gjør dermed de ansatte mer effektive. Hvis det skjer noe, tar det dessuten mindre tid å rydde opp. Med Windows må du ofte bytte ut hele operativsystemet og dermed installere også alle programmer om igjen.

Alternativene
Her er Asheims anbefalinger:
Ingen eier Linux og det finnes en lang rekke distribusjoner (versjoner) av selve operativsystemet og i tillegg forskjellige grafiske grensesnitt med samlinger av programmer. Du kan enten laste dem ned eller bestille CD-plater til noen hundre kroner.

Det finnes mange måter å installere Linux på. Laster du det ned Linux eller får tak i en CD, varierer det om du kan installere fra Windows eller om du må lage oppstartsdisketter. Du kan også velge å dele harddisken din i to og ha både Windows og Linux (dualbooth).

Asheim mener Corel Linuxer den enkleste å installere, men Red Hat RedHater den vanligste. Ellers er SuSe SuSe attraktiv, for når du bestiller CD-platene får du seks stykker med en enorm samling programvare. Selv bruker Linpro Debianpå alle sine maskiner fordi denne versjonen gjør det svært enkelt å installere oppgraderinger og programvare over nettet.

I tillegg trenger du en samling kontorprogrammer. Det finnes et stort utvalg gratis-pakker, de to beste er Suns Staroffice eller Corels Wordperfect-samling som alle har tekstbehandling, regneark, presentasjon og en database. Asheim mener Opera Opera er den beste nettleser og anbefaler også graf-programmet Dia.
- Linux gir bedre sikkerhet enn Windows 95/98 slik at brukere ikke ødelegger noe, enten med eller uten vilje. Dette gir også bedre oppetid og Linux tilbyr sentralisert utrulling av oppgraderinger.

- I tillegg reduser Linux kostandene ved at både operativsystemet og mye av programvaren er gratis. Linux gir dessuten samme ytelse som Windows, men på litt enklere maskinvare, noe som reduserer behovet for oppgraderinger, mener Asheim.


Den største barrieren for å bytte til Linux er er at folk er vant til å bruke Windows og Office-programmene. Linux-programmer er like avanserte, men er litt annerledes. De helt avanserte brukerne vil derfor miste funksjoner i for eksempel Excel eller miste enkelte spesialprogram. Linux vil derfor egne seg kanskje best for avdelinger som arbeider med enklere kontoroppgaver eller informasjonsarbeide.

Asheim understreker at bruk av Linux på PC-er foreløpig krever gode kunnskaper. Installasjonssystemene er foreløpig ikke så brukervennlige.

- IT-avdelingen må være oppegående og bruke litt tid på å lage et ferdig oppsett med den programvaren brukerne trenger. Men i mellomstore og større organisasjoner sparer du raskt inn dette når du kopierer samme oppsettet ut til alle maskiner, mener Linpro-sjefen.

Han anbefaler derfor ikke små organisasjoner eller vanlige IT-brukere å installere Linux på sine kontor-PC-er.
- Når du skal bytte til Linux, bør du først analysere om du har noen helt spesielle behov. Foreløpig kommer en del drivere og programvare for Linux etter Windows, advarer han. Men mange utviklere og avanserte brukere har allerede stor glede av Linux.
Til toppen