BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bytt til Linux på PC-en din

Linux og utvalget av programvare er blitt så bra at mange nå bør bruke det på PC-er. Her er Linux-ekspertens råd om hva du bør velge.

23. mars 2001 - 13:42

Under den første Linux-bølgen i fjor, var det mange som mente at Linux kom til å skyve vekk Windows - både på servere og på PC-er. Som operativsystem på servere vokser Linux svært raskt, men få snakker om Linux som operativsystem på PC-er for vanlige brukere.

Er Linux klart for bruk på PC-er? Dette spørsmålet stilte digitoday.no til en av landets største Linux-eksperter, Dag Asheim, gründer og sjef for Linux-konsulentselskapet Linpro.

Asheims svar et noe betinget, men et klart ja.

For etter hvert har svært viktige mangler blitt lappet igjen. Flere Office-kloner klarer nå å lese Microsoft-filer og Wordperfect-pakken gir norsk stavekontroll. Linux har også fått en stabil og gratis nettleser i nye Opera 5, mener Asheim.

Linpro-sjefen og hans 55 ansatte arbeider med denne problemstillingen hos en lang rekke kunder og har dermed nøye erfart hvor Linux kan brukes. digitoday.no ba derfor om en gjennomgang av argumentene for og i mot, samt en liste over anbefalinger av de mange alternativene.

Dag Asheim.
Dag Asheim.

Asheims hovedkonklusjon er at Linux er et bedre alternativ enn Windows for mellomstore og større bedrifter som har mange vanlige IT-brukere. Windows NT/2000 gir en del av fordelene Linux gir, men dette operativsystemet er da også dyrere.

Han mener at den største fordelen med Linux er besparelsene operativsystemet kan gi. Men det er ikke fordi Linux og det meste av programvaren til systemet er gratis.

- Linux er langt mer stabilt og gjør dermed de ansatte mer effektive. Hvis det skjer noe, tar det dessuten mindre tid å rydde opp. Med Windows må du ofte bytte ut hele operativsystemet og dermed installere også alle programmer om igjen.

Vis mer

- Linux gir bedre sikkerhet enn Windows 95/98 slik at brukere ikke ødelegger noe, enten med eller uten vilje. Dette gir også bedre oppetid og Linux tilbyr sentralisert utrulling av oppgraderinger.

- I tillegg reduser Linux kostandene ved at både operativsystemet og mye av programvaren er gratis. Linux gir dessuten samme ytelse som Windows, men på litt enklere maskinvare, noe som reduserer behovet for oppgraderinger, mener Asheim.

Den største barrieren for å bytte til Linux er er at folk er vant til å bruke Windows og Office-programmene. Linux-programmer er like avanserte, men er litt annerledes. De helt avanserte brukerne vil derfor miste funksjoner i for eksempel Excel eller miste enkelte spesialprogram. Linux vil derfor egne seg kanskje best for avdelinger som arbeider med enklere kontoroppgaver eller informasjonsarbeid.

Asheim understreker at bruk av Linux på PC-er foreløpig krever gode kunnskaper. Installasjonssystemene er foreløpig ikke så brukervennlige.

- IT-avdelingen må være oppegående og bruke litt tid på å lage et ferdig oppsett med den programvaren brukerne trenger. Men i mellomstore og større organisasjoner sparer du raskt inn dette når du kopierer samme oppsettet ut til alle maskiner, mener Linpro-sjefen.

Han anbefaler derfor ikke små organisasjoner eller vanlige IT-brukere å installere Linux på sine kontor-PC-er.
- Når du skal bytte til Linux, bør du først analysere om du har noen helt spesielle behov. Foreløpig kommer en del drivere og programvare for Linux etter Windows, advarer han. Men mange utviklere og avanserte brukere har allerede stor glede av Linux.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.