BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bytt til ny nettleser uten å være admin

Løsninger for bedriftsansatte som er lei av IE6.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. mars 2009 - 14:34

Mange bedrifter bruker fortsatt Internet Explorer 6 fordi bedriften har forretningssystemer som avhenger av nettopp denne versjonen av nettleseren. Ifølge Microsoft vil dette om kort tid bli helt unødvendig, siden Internet Explorer 8 skal kunne vise websider og webapplikasjoner på nøyaktig samme måte som IE6.

Men man trenger ikke å vente på at IE8 skal lanseres eller på at IT-avdelingen i bedriften bestemmer seg for å følge Microsofts oppfordringer, for å kunne surfe på Internett med en moderne nettleser. Det finnes flere gode alternativer til Internet Explorer, som kan brukes uten at IE6 må fjernes.

De fleste Windows-brukere i bedrifter benytter en konto uten administratorrettigheter. Dette er selvfølgelig som det bør være, men samtidig gir det brukeren liten fleksibilitet til å velge egen programvare. I noen tilfeller nekter bedrifter de ansatte å bruke andre nettlesere enn Internet Explorer. Ofte er begrunnelsene knyttet til sikkerhet eller support.

Men det er fullt mulig å ta i bruk alternative nettlesere i Windows, selv om man egentlig ikke har rettigheter på maskinen til å installere programvare. Dette er på ingen måte noen nyhet, men muligheten er trolig lite kjent.

Som bruker av for eksempel Windows XP, som stadig er den klart mest brukte Windows-versjonen, kan man i alle fall ta i bruk Firefox, Opera og Chrome, uten å ha administrasjonsrettigheter.

Både Opera og Firefox tilbys i uoffisielle versjoner som ikke krever installasjon. I disse tilfellene kan man som vanlig bruker legge programfilene i hvilken som helst mappe på harddisken, for eksempel under «Mine dokumenter», og kjøre nettleseren direkte derfra. Nettleseren vil da bare være tilgjengelige for den ene brukeren, siden alt foregår i områder på harddisken og i registeret som tilhører denne ene brukeren.

Den spesielle versjonen av Opera som kan legges inn og kjøres på denne måten, kalles Opera@USB. Den kan lastes ned fra denne siden.

Navnet henspiller på det faktum at programmet også kan kjøres direkte fra en minnepinne eller et flashminnekort. Alle innstillinger og brukerdata legges i samme mappe som nettleseren kjøres fra. Dermed kan man, når man kjører nettleseren fra en minnepinne, enkelt ta med seg brukerdataene til en annen maskin.

Det samme gjelder også Mozilla Firefox, Portable Edition. Den kan lastes ned fra denne siden. Det benytter et installasjonsprogram, men heller ikke dette krever mer enn vanlige brukerrettigheter.

Det er interessant å se at selv om ingen av disse versjonene er offisielle utgaver av de respektive nettleserne, så er de allerede basert på de nyeste, offisielle versjonene, selv om disse først kom for noen få dager siden.

Men det finnes også et tredje alternativ.

Det vi ikke var klar over, men som nettstedet kuttisme.no nevner i denne artikkelen, er at Googles nettleser, Chrome, aldri krever administratortilgang, heller ikke under installasjonen. Dette skyldes at programvaren ikke legges i noe fellesområde på harddisken, men i stedet plasseres blant brukerens dokumenter og innstillinger.

Chromium-prosjektet beskriver det hele på denne siden. Google Chrome kan lastes ned her.

Selv om man som vanlig Windows-bruker altså på egenhånd har muligheten til å ta i bruk en annen nettleseren enn den IT-avdelingen har utstyrt pc-en med, bør man innhente tillatelse til å gjøre dette hos IT-avdelingen. Spesielt hvis man kun har IE6 tilgjengelig, bør det være forholdsvis enkelt å argumentere for hvorfor dette er en god idé.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.