Bytter data med IT-bransjen

Slik skaffer etterretningsorganisasjoner seg svært verdifull innsikt.

Bytter data med IT-bransjen
Hvor tett er samarbeidet mellom amerikansk etterretning (her representert ved hovedkvarteret til NSA, Fort Meade) og amerikansk IT-industri? Tett, mener informerte kilder som Bloomberg News har snakket med. Bilde: NSA

Bloomberg News skriver fredag om et tett partnerskap mellom teknologi-, finans-, industriselskap og amerikanske etterretningsorganisasjoner.

Ved å frivillig gi sensitiv informasjon får flere fremstående teknologiselskap tilbake etterretningsinformasjon, opplyser fire informerte kilder til nyhetsbyrået.

Etter avsløringen av PRISM-systemet til NSA, fra varsleren Edward Snowden, har offentlighetens intense søkelys prøvd å trenge inn i etterretnings- og sikkerhetsbransjen mørkeste avkroker. Det er allerede kjent at flere IT-selskaper, som Google og Microsoft, overgir informasjon til amerikanske myndigheter gjennom rettslige ordrer.

Men ifølge Bloomberg News sine kilder går samarbeidet lengre enn dette. Amerikanske etterretningsorganisasjoner henter også inn ytterligere data, som for eksempel utstyrsspesifikasjoner. Dette er informasjon som ikke går inn på private korrespondanser mellom selskapets brukere, eller sensitiv informasjon. Men den kan allikevel være svært interessant og verdifull for aktører i etterretningen.

Et eksempel som nevnes av Bloomberg News er Microsoft. De gir ifølge nyhetsbyrået fra seg informasjon om svakheter og bugs de oppdager på sin programvare først til etterretningsorganisasjoner, før de lanserer fikser.

Microsoft spør ikke om hva informasjonen brukes til, sier kildene, men dersom de hadde spurt ville de ikke fått svar. Man kan tenke seg at dette er informasjon som brukes til å beskytte amerikanske systemer, samtidig som det kan være med å hjelpe kybersnoking fra amerikansk hold til militære fiender eller terrorister.

Microsoft bekrefter langt på vei av statlige enheter får tilgang til denne type informasjon for å få en tidlig start.

Digi.nos teknologiredaktør Eirik Rossen skrev tidligere denne uken at metadata, eksempelvis trafikkdata, er mer attraktivt for etterretningsorganisasjoner enn avlyttingsinformasjon. Dette støttes av Bloombersg artikkel. Hva gjenytelser bedriftene som jobber tett med CIA, NSA og de andre etterretningsorganisasjonene får er mer uklart, men ifølge lekkasjene til nyhetsbyrået skal det dreie seg om tilgang til gradert informasjon.

Etterretningsvirksomhet baserer seg i stor utstrekning om utveksling av informasjon. Den som har mest, vil få mest tilbake i bytte med andre. Det er allment kjent at etterretningsorganisasjoner utveksler informasjon på tvers av landegrensene. Det er antakeligvis de samme mekanismene som styrer utvekslingen av informasjon mellom private selskap og statlige etterretningsorganisasjoner.

    Les også:

Les mer om: