BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bytter Mac OS 10 med Rhapsody

I talen under åpningen av Apple Computers årlige utviklerkonferanse, overrasket Steve Jobs med å lanserere Mac OS 10 - bygd på Rhapsody og Mac OS 8. Rhapsody forsvinner som eget produkt.

Jens Kanden
11. mai 1998 - 21:55

Jobs brukte de første 45 minuttene av sin åpningstale på Apple World Wide Developer Conference 1998, til å gå over den konsolidering han har gjennomført i Apple siden han tok makten for 10 måneder siden. Han gikk også gjennom den sanering og forenkling som er gjort i Apples produktsortiment.

Jobs benyttet anledningen til å skryte av G3-prosessoren og Apples nye produkter basert på prosessoren - ikke minst de nye PowerBook-maskinene og den nye iMac for konsumentmarkedet. Han viste Apples aggressive og vellykkede reklamefilmer - inklusive den nye "Steamroller"-annonsen som blir kjørt på alle hovedkanalene i USA tirsdag kveld lokal tid.

Jobs ga æren for Apples fremgang til de ansatte som han bekrev som svært dyktige og hardt arbeidende. Han understreket viktigheten av å holde på de dyktige medarbeiderne - noe selskapet har hatt problemer med inntil nylig.

- Da jeg kom til Apple for 10 måneder siden, mistet vi folk tilsvarende en turnover på 33 prosent. Jeg er stolt over å kunne fortelle at dette nå er nede i under 15 prosent - som er bedre enn snittet i Silicon Valley, sa en tydelig fornøyd Jobs.

Det var likevel Apples programvarestrategi utviklerne var kommet for å høre om. Jobs fremhevet tre elementer i strategien: Mac OS, Java, og QuickTime.

Jobs lovet at Apple vil produsere en felles Java Virtual Machine som blant annet Netscape, Microsoft og Sun vil stille seg bak og benytte. Han lovet også at Apples Java-løsninger vil være de raskeste på markedet innen utgangen av året.

Han understreket nok en gang hvor viktig QuickTime er i selskapets programvarestrategi, og han lovet at Apple vil lansere en QuickTime-versjon til høsten som takler streaming i sanntid. Dagens QuickTime kan kjører streaming kun fra filer.

Presentasjonens høydepunkt kom da Jobs kunngjorde Mac OS X (10). Operativsystemet skal få funksjonalitet verdig et moderne operativsystem (avbrytbar flerprosessering, flertrådet prosessering, virtuell minnehåndtering, beskyttet minne osv.) og skal samtidig opprettholde kompatibilitet med tidligere Mac OS-kompatibel programvare. Systemet skal baseres både på Mac OS 8 (eksisterende og kommende versjoner) og Rhapsody.

Rhapsody som eget produkt blir kuttet ut etter versjon 1.0 som leveres i 3. kvartal 1998.

Mens Rhapsody ville kreve at utviklere måtte skrive om sine applikasjoner fullstendig, krever Mac OS 10 kun justeringer.

- Det tar bare én til to måneder å gjøre en eksisterende Mac OS-applikasjon leveringsklar for Mac OS 10, sa Jobs.

Apple har tatt en grundig kikk på de rundt 8000 funksjons-kall (API-er) som Mac OS har endt opp med etter 15 års utvikling. Deretter har de tatt endel tøffe avgjørelser og fjernet 2000 av dem - de mest problematiske.

Den nye serien med nye og gjenværende API-er er gitt navnet Carbon, og Jobs fremhevet at basert på 100 applikasjoner som Apple har testet, dekker Carbon i snitt 90 prosent av API-ene i disse applikasjonene. Apple har utviklet en serie testprogram (Carbon daters) som utviklere kan bruke til å teste Carbon-kompatibilitet på eksisterende applikasjoner.

- For at en applikasjon skal dra nytte av Carbon-API-ene, kreves en 10 prosent oppgradering, ikke en komplett omskrivning, sa Jobs med dårlig skjult hån for Gil Amelios tidligere Rhapsody-planer.

Mac OS 10 kommer i beta-versjon i første kvartal 1999 og i kommersiell utgave i tredje kvartal samme året. Allegro - som får navnet Mac OS 8.5 - kommer i tredje kvartal 1998, mens Mac OS 8.6 kommer i første kvartal 1999. Carbon-testprogrammene er tilgjengelig umiddelbart for Mac-utviklere.

Dermed kan det se ut som om trofaste Mac-utviklere - som har overlevd planene først om Copeland og så Rhapsody - har fått nok en Apple operativsystemstrategi å forholde seg til.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.