UTVIKLING

– C++ er fortsatt best på ytelse

Dominerer fortsatt innen «virkelig» programmering, hevder opphavsmannen.

Bjarne Stroustrup begynte arbeidet med å designe og implementere C++ i 1979.
Bjarne Stroustrup begynte arbeidet med å designe og implementere C++ i 1979. Bilde: Bjarne Stroustrup
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. aug. 2014 - 15:02

Programmeringsspråket C++ ble avduket av danske Bjarne Stroustrup i 1983 og er fortsatt svært mye brukt. I et intervju med Infoworld sier han at folk har spådd at språket ville dø ut i mer enn 20 år, men at det stadig blir mer brukt.

– I utgangspunktet er det ingenting som kan håndtere kompleksitet, som kjører så raskt som C++. Dersom du går til integrerte områder, bildeprosessering, visse telekom-applikasjoner eller visse finansapplikasjoner, er det C++ som gjelder. Du ser ikke mye av det dersom du ser på apper og slikt, det er ikke der du finner det. Det er ting som Google, Amazon, søkemotorer, hvor du trenger virkelig ytelse, det er der det finnes, sier Stroustrup til Infoworld.

Han sier videre at C++ er designet for temmelig bruksområder som er temmelig «hardcore», men at det alltid har blitt brukt sammen med ulike skriptspråk.

– Da jeg startet, brukte jeg C++ til alt som krevde et virkelig programmeringsspråk og virkelig ytelse. Så brukte jeg Unix shell som skriptspråk. Det var slik det ble gjort, og det er slik ting gjøres i de fleste tilfeller i dag. C++ er for høy ytelse, høy pålitelighet, lite fotavtrykk, lavt energiforbruk, alle disse bra tingene. Jeg sier ikke amatører, jeg sier ikke raske apper. Det er ikke vårt domene.

En animasjon som forsøker å illustrere forskjellen på C++ og nyere programmeringsspråk, i dette tilfellet Java, finnes her.

Sikkerhet

Programmering i C++ åpner mange muligheter, men det er også lett å trå feil – ikke minst når det gjelder sikkerhetsproblematikk.

Til dette sier Stroustrup at han er en stor tilhenger av maskinvare-basert sikkerhet.

– Når det gjelder programmeringsspråk, dersom du vil skrive gode programmer, skriv koden din typesikkert. Du kan gjøre dette i C++. Ikke tull med lavnivå-funksjonalitet hele tiden. Og ikke gå til helt generelle tolkeprogrammer som ikke kan spore hva som skjer. Sikkerhets er i utgangspunktet et system-relatert problem, mener Stroustrup.

I intervjuet forteller Stroustrup også om et foredrag han skal holde, hvor han tar for seg hvordan blant annet forbedringer i C++ kan hjelpe utviklere med å møte utfordringer innen ytelse, skalerbarhet og avhengighet, samtidig som at det bidrar til produktiv skriving av ordinær kode som kan vedlikeholdes. Noe av dette er i en ny oppdatering av C++-standarden som kalles for C++ 14.

Bjarne Stroustrup er i dag direktør for teknologiavdelingen til Morgan Stanley, gjesteprofessor ved Columbia University og «Distinguished Research Professor» ved Texas A&M University.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.