UTVIKLING

C++-oppfinneren tildelt «norsk» IT-pris

For sine store bidrag til objekt-orientert programmering.

C++-oppfinneren Bjarne Stroustrup foran en PC-skjerm.
C++-oppfinneren Bjarne Stroustrup foran en PC-skjerm. Foto: Bjarne Stroustrup
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. jan. 2015 - 13:28

Danske Bjarne Stroustrup er årets hovedmottaker av Dahl-Nygaard-prisen, som organisasjonen AITO (Association Internationale pour les Technologies Objets) har delt ut hvert år siden 2005. Dahl-Nygaard-prisen regnes av mange som den mest prestisjefylte prisen innen objektorientert databehandling. Prisen er oppkalt etter Ole-Johan Dahl og Kristen Nygaard, de to norske pionerene innen objektorientert programmering. Prisen er delt i en senior- og en juniorpris.

Stroustrup er tildelt seniorprisen for utformingen, implementeringen og videreutviklingen av programmeringsspråket C++. Etter å ha studert ved Universitetet i Århus og britiske University of Cambridge på 1970-tallet, skapte Stroustrup C++-språket mens han jobbet hos Bell Labs, ved selskapets «1127 computing sciences center», fødestedet til Unix og C.

Språket, som opprinnelig ble kalt for «C with Classes», ble sammen med boken «The C++ Programming Language» utgitt på utsiden av Bell Labs for første gang i 1985, altså for 30 år siden. Den hittil siste utgaven, C++14, ble ferdig i august i fjor.

Stor betydning

Ifølge AITO har Stroustrup ledet den sterke evolusjonen av språket helt siden den gang, selv om det har blitt standardisert av ISO siden 1998.

– C++-språket har hatt stor betydning for databehandlingspraksis og har gjort objektorientert teknologi til en del av alminnelig databehandling. Det har også vært til inspirasjon for utformingen av nyere objektorienterte språk. I mer enn et tiår har det vært det mest brukte programmeringsspråket med støtte for objektorientert programmering og aksept i bransjen. C++ påtvinger ikke en strengt, objektorientert programmeringsstil. Det tillater også andre stiler. Det har fortsatt en sterk posisjon, spesielt innen systemer og applikasjoner hvor effektivitet har stor betydning. Effektivitet har alltid vært veldig viktig for utformingen av C++, skriver AITO i begrunnelsen.

Relativt nylig ble Stroustrup direktør for teknologiavdelingen til Morgan Stanley. Han er også gjesteprofessor ved Columbia University og «Distinguished Research Professor» ved Texas A&M University.

Junior

Årets juniorpris tildeles Alexander J. Summers, en forsker ved Imperial College London og ETH Zurich, for hans arbeid med verifisering av objektorienterte programmer og typesystemer.

Prisutdelingen vil skje under ECOOP 2015-konferansen som arrangeres i Praha i juli.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.