UTVIKLING

C++-skaperen er bekymret for framtiden til språket

Bjarne Stroustrup mener videreutviklingen av C++ er preget av at det er «for mange kokker».

C++-oppfinneren Bjarne Stroustrup foran en PC-skjerm.
C++-oppfinneren Bjarne Stroustrup foran en PC-skjerm. Foto: Bjarne Stroustrup

Tidligere i år skrev den danske skaperen av programmeringsspråket C++, Bjarne Stroustrup, et brev til utviklerne som står bak de kommende utgavene av C++. I brevet, som hadde overskriften «Remember the Vasa!» – med referanse til det svenske skipet som kantret og sank under jomfruturen allerede før det hadde forlatt havnen – skrev han: 

– Mange/de fleste i WG21 jobber selvstendig mot mål som ikke er felles. Individuelt gir mange (de fleste?) av forslagene mening. Samlet er de galskap på et nivå som setter framtiden til C++ i fare. 

Utdyper

WG21 er navnet på arbeidsgruppen som skal videreutvikle språket. Nå utdyper Bjarne Stroustrup sitt synspunkt i et intervju med The Register.

– De bekymringer som jeg uttrykte i Vasa-skrivet, angående standardiseringsprosessen som kombinerer for mye entusiasme for ny funksjonalitet, med en perfeksjonisme som forsinker viktige forbedringer, sier Stroustrup i intervjuet. 

Brevet var en oppfordring til handling.

– Jeg er redd for presset om å legge til språkfunksjonalitet for å møte umiddelbare behov og moter, framfor å styrke språkgrunnlaget, for eksempel ved å forbedre det statiske typesystemet. Når noe nytt legges til, uansett hvor lite, bringer det med seg en kostnad knyttet til slik som implementering, opplæring og verktøyoppgraderinger. Det er de store funksjonalitetsnyhetene som vil endre måten vi tenker programmering på. Det er disse vi må konsentrere oss om, sier Stroustrup.

For mange kokker

Han er også bekymret over størrelsen på arbeidsgruppen. På gruppens seneste møte, tidligere denne måneden, var det 160 deltakere. 

– Det er vanskelig for en så stor og uensartet gruppe å holde et konsistent fokus. Der er også en tendens til at eksperter designer mer for seg selv enn for fellesskapet som helhet, sier Stroustrup. 

Heldigvis er ikke alt like galt med den kommende utgaven: 

– C++20 ser ut til å bli en stor forbedring. Tilstanden til kompilatorer og implementering av standardbiblioteker er utmerket og svært nær de nyeste standardene. C++17 er allerede anvendelig. Verktøystøtten forbedres stadig. Det er mange nye tredjepartsbiblioteker og mange nye verktøy. Dessverre er disse vanskelige å finne, sier Stroustrup. 

Egne ønsker

I intervjuet avslører Bjarne Stroustrup også hva han kunne tenke seg for språket i framtiden. 

– Jeg ville likt å se C++ støtte en garantert, fullstendig typesikker og ressurssikker programmeringsstil. Dette bør ikke gjøres ved å begrense anvendeligheten eller ved å legge til kostnader, men ved å gi utviklere bedre muligheter til å uttrykke seg i språket, og ved å forbedre ytelsen. 

– Det endelige målet vil ikke bli nådd med det første, og heller ikke gjennom språkdesign alene. Vi har behøver en kombinasjon av forbedrede språkegenskaper, bedre biblioteker, statisk analyse og regler for effektiv programmering, mener Stroustrup.

Les også: – C++ er på mange måter det mest praktiske språket jeg vet om (Digi ekstra)

Artikkelen er levert av Version2.dk

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.