FORBRUKERTEKNOLOGI

C64, VIC-20 og Amiga gjenoppstår

Commodore forsøker å gi nytt liv til gamle klassikere.

Commodore 64 ble opprinnelige lansert i 1982 og var en av de første personlige datamaskinene som var billige nok til at folk flest hadde råd til dem. Opprinnelig kostet den 6.000 kroner, men prisen ble halvert allerede i 1983.
Commodore 64 ble opprinnelige lansert i 1982 og var en av de første personlige datamaskinene som var billige nok til at folk flest hadde råd til dem. Opprinnelig kostet den 6.000 kroner, men prisen ble halvert allerede i 1983.
7. apr. 2011 - 14:19

Rett før nyttår ble det kunngjort at Commodore 64 gjør et spektakulært comeback.

Den legendariske maskinen fra 1980-tallet er nå tilgjengelig for salg igjen. Det karakteristiske brødboks-utseende er som før, men innmaten har fått et løft.

Vi snakker ikke om et råskinn akkurat, men maskinens Intel Atom-prosessor på 1,8 gigahertz er noen tusen ganger raskere enn originalens MOS-brikke på 1 MHz.

C64x leveres med operativsystemet Ubuntu 10.04, og skal på sikt også kunne boote til nye Commodore OS 1.0 for emulering av gamle klassikere. Sistnevnte OS er ennå ikke klar, men skal ifølge produsenten ettersendes per mail til de som kjøper nå.

Fem modeller

Forvirrende nok tilbys C64x i fem ulike konfigurasjoner, inkludert en en variant som bare består av selve skallet. En fungerende utgave med 2 gigabyte minne starter på 595 dollar, eller om lag 3300 kroner, pluss frakt og norske avgifter.

Du får ikke med kassettspiller, men skal du ha luksusfunksjoner som trådløst nett og blåtann må du legge til 100 dollar. Toppmodellen koster 895 dollar, men da får du til gjengjeld både blu ray-spiller og 1 terabyte harddisk med på kjøpet.

VIC-20 har også fått en slags oppstandelse i form av nye VIC Pro og VIC Slim, men i motsetning til C64x er ikke disse i nærheten av å likne på originalen.

Vic-modellene er imidlertid også komplette pc-er bygget inn i tastaturet og kan dessuten skilte med mer kraft. De leveres med opptil Intel Core 2 Quad-prosessor på tre gigahertz.

Amiga is back

Det er selskapet Commodore USA som bringer disse nyhetene. Det opprinnelige Commodore gikk konkurs i 1994, og siden har rettighetene til navnet og merkevarene deres skiftet eierskap flere ganger.

Og da kommer det kanskje ikke som en overraskelse at også Amiga skal relanseres, dessverre vil nok entusiastene mene, i form av en serie som fremstår som DVD-spillere.

Tilbudet har tilsynelatende vakt enorm oppsikt, faktisk så mye at nettsidene til selskapet for tiden synes å slite med å holde tritt med interessen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.