JUSS OG SAMFUNN

CA anklager gründeren for svindel

CA vil kreve penger av gründeren Charles Wang, etter regnskapsjuks.

16. apr. 2007 - 08:24

Charles B. Wang var gründeren av CA, eller Computer Assoicates som de tidligere het. Han ledet selskapet gjennom en rekke oppkjøp som sammen med aggressiv vekst gjorde selskapet til en av verdens største programvareselskaper. Samtidig var han flink til å belønne seg selv, og han la opp en stor formue. Nå vil imidlertid dagens styre ha en bit av den formuen.

Styret i CA har lagt frem en rapport som konkluderer med at den tidligere styreformannen Charles B. Wang har vært en aktiv del av regnskapssvindelen som har skapt store problemer for selskapet. Selskapet har brukt over 500 millioner dollar på bøter og på interne etterforskninger, og nå vurderer de å kreve deler av det beløpet i erstatning fra Charles Wang.

Wang på sin side, benekter anklagene og skylder isteden på sin håndplukkede etterfølger, Sanjay Kumar. Kumar skal snart begynne å sone en 12 år lang fengselsstraff, etter å ha innrømmet delaktighet i regnskapsjukset.

Ifølge rapporten, som New York Times har fått tilgang til, skal Wang ha ledet selskapet på en måte som skapte frykt blant de andre ledere. Han skal ha puttet uerfarne personer i lederjobber for å sikre seg selv bedre kontroll, han skal ha hindret ledere i å møte hverandre og skal ha brutalt sparket ledere og ansatte som tørte å si at de var uenig med han.

- Under Wangs ledelse var CA kjent som en enhodet drage, og ingen beslutning ble tatt uten hans deltagelse eller godkjennelse, står det blant annet i rapporten.

Det er ett av flere tydelige signaler om at Wang på ingen måte var ukjent med regnskapsfusket i selskapet. Ifølge rapporten var rutiner for internkontroll så godt som fraværene gjennom de mange årene som Wang ledet selskapet.

Rapporten ble skrevet av William E. McCrhacken og Ranato Zambonini, to personer fra CAs toppledelse. De hadde som oppdrag å finne ut om CA burde kreve penger av Wang for skadene han og andre i den tidligere ledelsen har påført selskapet. Konklusjonen er klar på at selskapet bør gjøre det.

Wang ledet selskapet i 25 år, bygde med det en formue på en milliard dollar, inkludert en bonusutbetaling på 670 millioner dollar i 1998, kort tid før aksjen datt hele 31 prosent på en dag.

Wang akter ikke å kaste inn håndkleet. Han sier at han vil kjempe for sitt gode navn og rykte, og at rapporten ikke er verdt påpiret den er skrevet på.

- Denne fiktive rapporten gjør intet godt for aksjonærene, kundene eller de ansatte, skriver Wang i et tilsvar til New York Times.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.