BEDRIFTSTEKNOLOGI

CA definerer sin rolle innen utleie av programvare

- Vi lager ordninger som gjør at våre systemer kan tilbys som tjenester over Internett. Vi diskuterer med banker og byråer, sier Jan Einar Bringedal, sjef for CAs interBiz-avdeling i Norge.

Eirik Rossen
31. aug. 1999 - 16:42

Først litt historie. På slutten av 1980-tallet kjøpte Computer Associates (CA) et selskap kalt Software International. Hovedproduktet til dette selskapet var økonomisystemet Masterpiece. Etter oppkjøpet fortsatt det som selvstendig avdeling innen CA, under navnet Enterprise Financial Management Group. I november 1997 ble navnet endret til Prestige Software International. I juni i år gjennomførte CA en ny omorganisering, og Masterpiece-avdelingen ble lagt under en overordnet enhet døpt interBiz der alt som har med elektronisk handel og samhandel mellom selskaper nå befinner seg.

Følgelig heter det i dag interBiz Financial Group i stedet for Prestige. De andre interBiz-enhetene heter henholdsvis Supply Chain Group og Banking.

Jan Einar Bringedal.
Jan Einar Bringedal.

- Vi kjenner godt markedet der man i stedet for å selge applikasjoner, leier dem ut som tjenester, understreker Bringedal.

- Det er noe vi har gjort i mange år.

Bringedal sikter til hvordan Masterpiece ble markedsført overfor kommune-Norge, som leide det de hadde behov for gjennom Norsk informasjonsteknologi (NIT), datagiganten som siden ble kjøpt av IBM og lagt inn under IBM Global Services.

Det nye i dag er at kundegrunnlaget er kraftig utvidet, både fordi Internett er tilgjengelig overalt, og fordi Masterpiece/Net har fått en trelags arkitektur med en tynn hundre prosent Java-klient som kan kjøres under en vanlig nettleser.

- Det hadde aldri tidligere falt oss inn å tilby Masterpiece til selvstendige næringsdrivende eller små selskaper, sier Bringedal.

- Her kreves en forretningsmodell som gjør at de slipper å drifte et vanskelig system, men heller kjøper tjenester. Vi er i dialog med en rekke mulige tilbydere, som Internett-tilbydere og andre vordende ASP-ere ("application services provider"). Blant disse er også banker, regnskapsbyråer og revisorfirmaer.

Bringedal ser for seg hvordan markedet for regnskapstjenester kan endre seg svært raskt de kommende årene, etter hvert som brukerne avviser eldre modeller med alt merarbeidet disse medfører i stedet for å forholde seg til en web-basert modell.

- Ordningen vi snakker om her, er døpt interBureau. Den er tilgjengelig i Norge allerede i dag.

Mye av teknologien som økonomisystemet Masterpiece kan skilte med, er hentet fra dataressurssystemet Unicenter. Her har CA utviklet ikke bare avanserte systemer for sikkerhet, men også teknologi for visualisering av informasjon, og en egen agent-teknologi som brukes til å forebygge systemfeil.

- I økonomisystemer kan denne teknologien brukes til å kople inn andre parametre enn de rent økonomiske, og forebygge nedturer ved å varsle når kjente historiske mønstre går igjen, sier Bringedal. Han nevner blant annet hvordan salget av værfølsomme varer som iskrem kan reguleres bedre ved at en agent også samler inn opplysninger om temperatur og sammenlikner med det økonomisystemet ellers lagrer av data.

Myheritage er en mye brukt tjeneste for slektsforskning. Her vises en del av et påbegynt slektstre over det norske kongehuset.
Les også

Norske Myheritage-kunder kan være berørt av løsepengeangrep

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.