CA kjøper Sterling for 32 milliarder kroner

Computer Associates har gjort sitt største oppkjøp noensinne: Sterling Software skal overtas for fire milliarder dollar, omlag 32 milliarder norske kroner. Oppkjøpet er verdens største innen programvare.

Computer Associates har gjort sitt største oppkjøp noensinne: Sterling Software skal overtas for fire milliarder dollar, omlag 32 milliarder norske kroner. Oppkjøpet er verdens største innen programvare.

Verdiene av aksjene som inngår i oppgjøret er anslått til 3,91 milliarder dollar. Oppkjøpet er derfor større enn bransjen og CAs hittil største, da Platinum ble innlemmet i fjor for 3,5 milliarder dollar.

Sterling er spesialist på driftsprogramvare for IBM stormaskiner, og er særlig anerkjent innen drift av lagringssystemer.

Selskapet har 3800 ansatte fordelt på kontorer i 90 land. Kontorene i Norge teller 21 ansatte, 7 i Oslo og 14 i Stavanger, i en utviklingsavdeling for drift av lagringssystemer. Sterling har vært etablert i Norge siden 1990, og har ifølge salgssjef Sven Reme et leverandørforhold til alle landets 15 MVS-installasjoner.

- Produktene til CA og Sterling er klart komplementære, sier Reme. - Men nøyaktig hva som skjer i Norge kan vi ikke si før avtalen er endelig godkjent. Det kan ta mellom seks og tolv uker.

Sterling-konsernet omsetter i 1999 for over 800 millioner dollar, omlag 6,4 milliarder norske kroner. Ifølge Wall Street Journal antas Sterlings omsetning å vokse til 980 millioner dollar i inneværende regnskapsår (fram til 30. september). Det betyr at CA når en samlet omsetning på over 7 milliarder dollar, nærmere 56 milliarder kroner. Det er et godt stykke igjen til programvarebransjens ubestridte ener Microsoft med 20 milliarder dollar i årsomsetning, men ikke så altfor langt unna Oracle med ni milliarder.

Sterling offentliggjorde nye rekordtall for kvartalet fram til 31. desember 1999, i tråd med det selskapet har prestert 45 kvartaler på rad. Wall Street Journal regner med at noe av kontantbeholdningen på 500 millioner dollar vil gå til å nedbetale noe av CAs gjeld etter oppkjøpet av Platinum.

Kommentarer fra analytikere sitert i amerikansk presse går ut på at CA nærmest har gjort et røverkjøp. Det sammenliknes blant annet med en annen spesialist på drift av lagringssystemer, Veritas Software. Veritas omsetter for rundt 700 millioner dollar i året, og har en børsverdi på rundt ti ganger det CA skal gi for Sterling. Kursutviklingen for Sterling karakteriseres som merkverdig laber.

CA har delvis sikret seg mot et mulig overbud ved å avtalefeste at den som eventuelt byr mer for Sterling, må ut med 175 millioner dollar til CA.

CA uttaler at man regner med å overta praktisk talt hele salgsavdelingen til Sterling. Man regner ikke med innvendinger fra myndighetenes side. På det teknologiske planet skal Sterlings utviklingsverktøy Cool integreres med CAs database Jasmine. Resultatet vil bli en enda bedre måte å knytte eldre IT-systemer til nye Internett-systemer.

Les mer om CAs oppkjøp og forventningene de skaper:


Computer Associates allierer seg med Red Hat
CA kjøper trolig et internasjonalt konsulentselskap
CA åpen for å overta norske nisjeutviklere
CA definerer sin rolle innen utleie av programvare
Et komplisert kvartal for Computer Associates
CA bedre enn ventet
CA kjøper konkurrenten Platinum

Til toppen