CA-sjef fikk fengelsstraff som en morder

Ex-toppsjef i CA, Sanjay Kumar, trikset tungt med regnskapene og får nå en dom på linje med drapsmenn.

CA/Computer Associates ble et av verdens største programvarehus, blant annet takket være Sanjay Kumar som etterhvert ble toppsjef. Men Kumar tuklet med regnskapene i en skala som bare sjefene i energiselskapet Enron og teleselskapet Worldcom fikk seg til å gjøre.

Tallene kom på bordet i flere runder og CA måtte gjennom en flere store rydderunder.

I april innrømmet Kumar, som bare er 44 år gammel, all skyld og i går ble han idømt en fengselsstraff som her i Norge er resevert drapsmenn og de tyngste narkotika-sakene. Kumar skal sitte hele 12 år i fengsel og må betale en erstatning på 8 millioner dollar, rundt 50 millioner kroner for aksjesvindel og forsøk på å skjule sine spor. Kumar slipper tidligst ut om 10 år.

Et av triksene Kumar brukte var at hver regnskaps-måned hadde 35 dager - og dermed inneholdt alltid en del av kontraktene CA hadde fått i måneden før.

I økokrim-saker i USA er bare to andre dømt til hardere straffer: En av Enron-sjefene, Jeffrey Skilling, fikk 24 år og WorldCom-sjef Bernard Ebbers fikk 25 år i fengsel.

CA er enda ikke ferdig med å rydde opp i sine problemer og offentliggjorde i går at selskapet ikke vil nå sine kvartalsmål på grunn av nye omstruktureringskostander.

Til toppen