Cable & Wireless vil kjøpe Sprint

Britiske Cable & Wireless (C&W) vurderer å legge inn et bud på den amerikanske telegiganten Sprint Corporation. Om C&W lykkes, vil det være et spark i skrittet på British Telecommunication og den forestående fusjonen med MCI.

Britiske Cable & Wireless (C&W) vurderer å legge inn et bud på den amerikanske telegiganten Sprint Corporation. Om C&W lykkes, vil det være et spark i skrittet på British Telecommunication og den forestående fusjonen med MCI.

Det var Wall Street Journal (WSJ) som onsdag offentliggjorde nyheten om det mulige Sprint-oppkjøpet. Meldingen slo ned som en bombe blant amerikanske analytikere, og ikke minst hos C&Ws erkerival British Telecommunications, som er på oppløpssiden i fusjonsløpet med MCI Communications. MCI er USAs nest største teleselskap på langdistansemarkedet, og fusjonen er anslått til 21 milliarder dollar.

Tirsdag 11. mars uttalte EUs kommisjonær for konkurransesaker, Karel van Miert, at det neppe ligger regulatoriske barrierer i veien for at de to slås sammen til den globale aktøren Concert. Det ser altså ut til at EU-kommisjonen gir sin aksept til at BT kjøper MCI for nesten 150 milliarder kroner.

At EU-kommisjonen vil ha et annerledes syn på en eventuell fusjon mellom Cable & Wireless og Sprint er mildt sagt lite trolig. Om BT/MCI-fusjonen går som planlagt vil det tvert imot øke sjansene for at også en sammenslåing av C&W og Sprint får "go" av EU-kommisjonær van Miert.

Ifølge Wall Street Journal har Cable & Wireless allerede hatt samtaler med France Telecom, som eier ti prosent av Sprint, i håp om å opparbeide seg støtte for forsøket på å danne en global telekoloss som vil betjene markedene i såvel USA som Europa og Asia.

Det vil bli enorme dimensjoner over et eventuelt bud på Sprint. Minst godt over 15 milliarder dollar før noen som helst ekstra godtgjørelse er regnet med, antyder WSJ, bare for å få kontroll over 80 prosent av aksjene i Sprint. Tidlig i fjor solgte Sprint ti prosent av aksjene til France Telecom til en pris rundt 3,7 milliarder dollar.

Kildene til onsdagens WSJ-oppslag om samtalene mellom C&W og France Telecom understreker at C&W ennå ikke har gitt et formelt tilbud til Sprint direkte, og at det fremdeles gjenstår mange finansielle, administrative og regulatoriske detaljer før et konkret tilbud blir lagt på bordet. C&W planlegger etter sigende også å søke støtte fra den andre av Sprints store investorer, Deutsche Telekom, før det tas nye skritt direkte mot Sprint. Et eventuelt oppkjøp kan dessuten bli komplisert ved at både Deutsche Telekom og France Telekom har inngått avtaler som hindrer dem fra å øke sine eierandeler i Sprint med det første.

At C&W i det hele tatt vurderer å legge inn et bud på Sprint viser hvilket enormt kjør som gjelder i dagens telemarked. Verdens telekomgiganter løper beina av seg for å henge med som best de kan i kampen om nettverk og aktiva - alt for å tekkes kundene og deres krav om komplette kommunikasjonsløsninger på global basis.

Hverken C&W eller talsmenn i Sprint ønsker å kommentere fusjonsryktene, og det eneste France Telecom har ytret så langt er typisk franske "vi er veldig fornøyd med den eierposisjonen vi har i dag i Sprint".

Det er uansett ikke sikkert at Sprint vil legge seg flat for et bud fra C&W, selv om den energiske "dealmakeren" og styreformannen i Sprint, William Esrey, i lang tid har vært på utkikk etter nye alliansepartnere og nye investeringsområder. Herr Esrey har tidligere uttrykt ambisjoner om å spise såpass med markedsandeler at Sprint om kort tid skal kunne slåss på linje med tungvektere som BT/MCI, AT&T og de såkalte Baby Bells.

C&W vil utvilsomt kunne tilby akkurat det.

Slås C&W og Sprint sammen vil det bli til et selskap som årlig omsetter for over 25 milliarder dollar, sysselsetter omlag 90.000 personer og får en kapitalisert verdi basert på dagens aksjekurser på vel 35 milliarder dollar. Hver for seg betraktet har C&W i dag en markedsverdi på 16,6 milliarder dollar, mens den mulige fremtidspartneren Sprint anslås å være verdt 18,58 milliarder dollar.

Til toppen