RESULTATERFINANS

Cabletron kjøper Digitals nettverksavdeling

Digital Equipment har solgt sin nettverksavdeling til Cabletron Systems for 430 millioner dollar. - Vår absolutt siste avståelse, forsikrer Digital-sjef Robert Palmer.

Eirik Rossen
26. nov. 1997 - 10:17

Kjøpet er del av det partene kaller en "avtale om strategisk partnerskap". Nettverksavdelingen til Digital blir et eget selskap, kalt Digital Network Products Group: A Cabletron Systems Company. Cabletron betaler 430 millioner dollar i kontanter, aksjer og produktkreditter. Produksjonen fra det nye selskapet skal selges tilbake til Digital, og selges videre fra Digital under Digitals merke, sammen med utvalgte Cabletron-produkter - svitsjer, rutere, huber og nettstyring. Digital beholder det globale service-ansvaret for alle Digital-merkede produkter, og vil på flere steder også overta ansvaret for visse Cabletron-produkter.

Digital har ikke villet kunngjøre de finansielle detaljene. Wall Street Journal siterer kilder i Cabletron som går ut på at 90 millioner dollar er i kontanter, 50 millioner dollar er i Cabletron-aksjer. og 290 millioner dollar er i produktkreditter over en to-års periode. Over tre og et halv år er Digital forpliktet til å kjøpe Cabletron-produkter for mer enn én milliard dollar, for videresalg til egne kunder.

I en pressemelding heter det at Cabletron forventer å øke sin internasjonale omsetning med mellom 35 og 40 prosent. Den kjøpte avdelingen hadde større omsetning i utlandet enn i USA, og vil gi Cabletron vesentlig større tyngde overfor telekom- og Internett-tilbyder-markedene, heter det. Avdelingen skal ha hatt en omsetning i fjor på 480 millioner dollar.

Wall Street Journal anslår Cabletrons samlede omsetningsøkning som følge av avtalen til 20 prosent, og mener den vil få størst følger for Europa. Cabletron forventes i kunngjøre en årsomsetning på 1,5 milliarder dollar for regnskapsåret fra mars 1997 til februar 1998, og at avtalen kan øke dette med fra 350 til 375 millioner dollar.

Analytikere peker på at Cabletron vil dra betydelig fordeler av Digitals salgskanaler, mens Digital slipper å bekymre seg for en avdeling som de ikke har vært i stand til å utvikle. Digital har ønsket å selge avdelingen et års tid, for å kunne konsentrere seg om tjenester og systemintegrasjon. Noen analytikere mener Cabletron får tettet noen hull i sitt produktassortissement gjennom Digitals avanserte GigaSwitch serie av høyshastighetssvitsjer, andre mener Cabletrons MMAC Plus ikke trenger noen påplussing.

InfoWorld Electric peker på at avtalen kan gi Cabletron tilgang til ruter-kode fra Cisco, som selskapet ble fratatt rettighetene til etter en krangel med Cisco tidligere i år, forutsatt at Cabletron overtar Digitals nåværende avtale med Cisco.

Digital beholder de delene av avdelingen som drev med utvikling rettet mot Internett og vev-tjenere.

Avtalen berører 1100 Digital-ansatte. 900 overføres til Cabletron, mens 200 forblir i Digital. Det skal ikke forekomme oppsigelser.

Avtalen må godkjennes av amerikanske myndigheter før den kan tre i kraft.

I en konferansesamtale med amerikanske journalister og analytikere sa Digitals CEO Robert Palmer at det nå er slutt på Digitals avståelser.

- Avtalen (med Cabletron) avslutter strategiske planer som ble satt i verk for flere år siden, sa han. - Vi skal nå undersøke mulige oppkjøpsobjekter for å styrke vår evne til å oppnå konkurransedyktig inntjening og vekst.

Palmer sa det ikke var noen umiddelbare oppkjøp i sikte.

For fire uker siden inngikk Digital en tilsvarende avtale med Intel om Alpha-brikken - salg av produksjonsavdeling mot tilbakekjøp av produkter. Digitals skriveravdeling er avstått til Genicom på noenlunde de samme betingelsene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.