Cache-teknologi skapte ny komet på Wall Street

CacheFlow gikk på Wall Street-børsen 19. november og la ut 15 prosent av sine aksjer til salg. Selskapet har en årsomsetning på 10 millioner dollar og har aldri tjent penger. Plutselig er det verdsatt til 4,1 milliarder dollar.

CacheFlow gikk på Wall Street-børsen 19. november og la ut 15 prosent av sine aksjer til salg. Selskapet har en årsomsetning på 10 millioner dollar og har aldri tjent penger. Plutselig er det verdsatt til 4,1 milliarder dollar.

Selskapet lager bokser med integrert cache-programvare. Markedet er tenkt som store nettbutikker og Internett-tilbydere. Koplet til nettbutikkens tjenere sørger boksene for å mellomlagre de mest populære sidene på nettstedet. Koplet til tjenere hos nettilbydere, sørger boksene for å mellomlagre de sidene abonnentene leser oftest.

Fordelen i begge tilfeller er langt raskere respons for brukerne.

Boksene kan også koples til Interett-utganger på store lokalnett, og gi brukerne langt raskere tilgang til de Internett-tjeneste som etterspørres mest.

Markedet for slike bokser anta å være forholdsvis uklar. CacheFlows idé med å selge mellomlagring som egne bokser, konkurrerer med Akamai som selger mellomlagring som tjeneste, og med Inktomi og Novell som selger mellomlagring som programvare. At mellomlagring mangedobler den praktiske ytelsen til et nettsted, tviler ingen på. Men hittil har det ikke vært særlig penger å tjene på teknologien.
CacheFlow Inc ble dannet i mars 1996. De første produktene nådde markedet to år seinere. Årsomsetningen har aldri vært høyere enn ti millioner dollar. I siste regnskapskvartal, med tall for de tre månedene fram til 31. juli i år, omsatte CacheFlow for 3,6 millioner dollar - og tapte 6,6 millioner. I forhold til samme kvartal i 1998 ble omsetningen mer enn firedoblet, mens tapet ble nesten tredoblet.


Men kundene er fornøyde, og de har høy prestisje. På listen over de hundre som har kjøpt CacheFlow-bokser for å få opp farten på nettstedet er Delta Airlines, Global One, Xerox, IP Worldcom og Time-Warners Road Runner.

Børsintroduksjonen skulle reise nødvendig kapital for videre drift. Femten prosent av aksjene skulle legges ut til salg, og man tenkte opprinnelig, det vil fram til utgangen av oktober, på en kurs på 12 dollar. På morgenen 19. november var forlangende 24 dollar. Da børsen stengte, var kursen 126 dollar. Den falt litt i forrige uke, og duppet så vidt under 116 dollar på torsdag. Da Wall Street stengte fredag 26. november, en uke etter introduksjonen, var kursen 121 dollar.

På papiret besitter CacheFlows styreformann Michael Malcolm aksjer for 657 millioner dollar, mens daglig leder Brian NeSmith har aksjer for 253 millioner dollar. I styret sitter ellers Marc Andreessen, kjent som medgründer i Netscape. Hans CacheFlow-aksjer er nå verdt 124 millioner dollar.

Når markedet har talt, får man tro det er uenig med CacheFlows tilbakemelding til Securities and Exchange Commission nylig, der det het at selskapet "kanskje aldri vil gå med overskudd".

Selskapets produktet distribueres i Norge av IPnett as.

Til toppen