BEDRIFTSTEKNOLOGI

Caldera får kildekode til Windows 95

En amerikansk rett har beordret Microsoft til å utlevere kildekode til Windows 95 til Linux-selskapet Caldera. Partene har svært ulikt syn på hvor mye kode det dreier seg om.

Eirik Rossen
30. juli 1998 - 12:37

Bakgrunnen er et søksmål Caldera har rettet mot Microsoft og som skal avgjøres i juni 1999. Caldera har rettighetene til PC-operativsystemet DR-DOS som ble henvist til nisjemarkeder da Microsoft lanserte Windows 95. Hensikten til Caldera er å få anerkjent påstander om at Windows 95 var en ulovlig integrering av MS-DOS og Windows, og at enhver inkompatibilitet mellom DR-DOS og Windows skyldes motvilje fra Microsoft og ikke tekniske forhold.

Pålegget om utlevering av kildekode gjelder ifølge Microsoft bare de delene av Windows 95 som har med DOS å gjøre. Ifølge Techweb, Sm@rt Reseller og Cnet.news insisterer Caldera at de vil få utlevert all kildekode til Windows 95 og Windows 3.1, beta-versjoner av Windows 95 og Windows 3.1, samt MS-DOS. Caldera hevder også at dommeren avviste Microsofts krav om at Caldera måtte undertegne en lisensavtale.

Noe av det Caldera vil prøve å bevise, er at Windows 3.1-koden ble endret i løpet av beta-prosessen i 1991, slik at Windows sluttet å virke dersom PC-en ble kjørt under DR-DOS. På den tiden var DR-DOS mer avansert enn MS-DOS.

Dommeren presiserte at de eneste som skal få tilgang til koden er Calderas advokater og ekspertvitner, og at innsynet ikke kan nyttes til andre formål enn selve søksmålet. Han avviste derimot kravet fra Microsoft om at ekspertvitnene som fikk tilgang til kildekoden, måtte avholde seg fra å orientere seg om ethvert annet operativsystem i ett til halvannet år framover.

I en annen forpostfektning til den samme rettssaken, ble Novell pålagt å gi Microsoft dokumenter fra årene 1991 til 1994, da Novell selv vurderte å gå til sak mot Microsoft. I disse årene var det Novell som hadde rettighetene til DR-DOS. Lisensavtalen som Novell inngikk med Caldera ved overdragelsen av DR-DOS i 1996, innebærer at Novell har rett til en begrenset andel av en eventuell erstatningssum dersom Caldera får rettens medhold neste juni.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.