Caldera: Helten til alle Gates-hatere

Caldera markerer seg på CeBIT med ny oppgradering av DR-DOS, en DOS-basert men likevel grafisk nettleser, og et stadig sterkere engasjement for Linux.

På en av Calderas mange stands treffer jeg briten Chris Simmonds, varig norgesvenn selv etter frustrerende opplevelser som ansatt i Norsk Data.

- Jeg arbeidet i Storbritannia med PC-er og lokalnett, sier Simmonds. - Ledelsen i Norge skjønte aldri hva vi holdt på med.

Jeg utfyller mimringen med minner fra den norske datapresses like virkningsløse argumenter om at minimaskinenes tid var ugjenkallelig forbi, selv om norske kommuner fortsatt lot seg lure. Argumentene ble avfeid med henvisninger til Norsk Datas milliardstore kontantbeholdning.

Men nå har Simmonds andre beitemarker. Han viser meg et utvidelseskort, påmontert en fullverdig DR-DOS-drevet PC.

- Det viktigste markedet for DR-DOS ligger i OEM-ere som vil nedfelle slike kort i spesielle løsninger.

I hjørnet på standen står et eksempel, et DR-DOS-basert kasseapparat.

- Det nye med DR-DOS 7.02 er at det kan kjøres i både leselager (også kjent som ROM) og i Flash-minne. Dessuten har vi lagt til en ROM BIOS fiks som følger med på datoen i PC-ens klokke, og sørger for smertefri håndtering av overgangen til år 2000. Vi har videre oppgradert energistyringsegenskapene, der vi integrerer vårt eget system med APM-spesifikasjonen til Microsoft og Intel.

Nettleseren DR-WebSpyder er også beregnet på OEM-markedet, det vil si leverandører av Internett-kiosker, web-bokser til tv-apparater og liknende. Den kjører Windows-fri grafikk på Intel-prosessorer ned til 386, og nøyer seg med 4 MB minne. Demonstrasjonsutgaven, som kjører på en tv-boks og vises på en tv-skjerm, er en ikke helt stødig beta-utgave. Den endelige utgaven skal gjøres tilgjengelig for OEM-ere innen 30. mars.

- Den håndterer html 3.2, med blant annet bilder, tabeller, skjemaer, rammer og CGI, sier Simmonds. - Den leveres med en e-post modul som også formidler vedlegg, samt en oppringingsmodul. Å utvide den med Java er det foreløpig ikke snakk om, det ville sprenge de ressursrammene vi har satt oss. Men det er mulig vi utvider den med Javascript.

Evalueringsutgaver av både DR-DOS 7.02 og DR-WebSpyder kan lastes ned fra Calderas nettsted.

Utviklere betjenes gjennom DR-DOS System Builder's Kit til 500 dollar.

På en annen Caldera-stand deles ut CD-er med OpenLinux versjon 1.2 - "Linux med alt den trenger for å kjøre med hovedstrømmen". I trengselen rundt den gavmilde - han har ekte nisseskjegg - får jeg forklart at RedHat er for de frelste, mens OpenLinux er for de som vil ha et enklere Microsoft-fritt liv.

Caldera gjør også et poeng av å fremme Linux-baserte applikasjoner som Netscape Communicator, Netscape FastTrack Server, WordPerfect for OpenLinux, Wabi for Open Linux (en Windows-emulator) og relasjonsdatabasen Adabas D (i samarbeid med Software AG).

Til toppen