JUSS OG SAMFUNN

California saksøker Amazon for brudd på konkurranseregler

– Nå må Amazon betale prisen, sier riksadvokat Rob Bonta.

Californias riksadvokat Rob Bonta mener Amazon har forhindret selgere fra å selge produkter til lavere priser utenfor plattformen og sier dette har gått ut over delstatens innbyggere.
Californias riksadvokat Rob Bonta mener Amazon har forhindret selgere fra å selge produkter til lavere priser utenfor plattformen og sier dette har gått ut over delstatens innbyggere. Foto: Eric Risberg/AP/NTB
15. sep. 2022 - 07:00

California saksøker nettgiganten Amazon for brudd på delstatens konkurranselovverk.

De mener selskapet gjennom kontraktsklausuler hindrer tredjepartsselgere fra å selge produkter til lavere priser på andre sider enn Amazon, inkludert selgernes egne nettsider.

Dette gjør det vanskeligere for andre utsalgssteder å konkurrere, skriver riksadvokat Rob Bonta i California i det 84 sider lange søksmålet.

Ifølge saksøkerne risikerer selgere som ikke innretter seg etter Amazons klausuler, å få produktene fjernet fra fremhevede annonseplasseringer på Amazons nettsider. I tillegg risikerer de andre sanksjoner, eksempelvis suspensjon eller fjerning av kontoer, heter det videre.

California forsøker blant annet å stanse Amazon fra å inngå kontraktene de mener hemmer konkurranse, og å få Amazon til å betale erstatning til delstaten for prisøkninger. De har ikke oppgitt hvor mye penger de vil be om.

– Amazon har slått ned på konkurransen i flere år, ikke ved å drive konkurranse, men ved å blokkere priskonkurranse. Som et resultat av det har California-familier betalt mer, og nå må Amazon betale prisen, sa Bonta på en pressekonferanse onsdag.

Selskapet har tidligere sagt at det er selgerne selv som setter prisene på plattformen og at de har rett til å ikke fremheve produkter som ikke er priset i tråd med konkurransen. Amazon gjentar dette nå.

Søksmålet ligner et annet søksmål mot selskapet som ble fremmet i Washington D.C. i fjor. Det ble avvist av en dommer i vår, men er anket.

Meta vil bruke Facebook- og Instagram-brukernes innlegg til å trene KI-modellen sin.
Les også

Datatilsynet: Tvilsomt om Facebooks nye KI-grep er lovlig

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.