BEDRIFTSTEKNOLOGI

Canada: Hat-operatør for retten

Holocaust-benekteren Ernst Zündel er anklaget for hat-propaganda, i forbindelse med nettstedet i San Diego som bærer hans navn.

Eirik Rossen
21. okt. 1997 - 11:38

Zündel er av tysk opprinnelse, og etablerte seg i Canada som 19-åring i 1958. Han har viet livet sitt til å "avlive myten om Holocaust" og til å vinne gehør for "det tyske synet", og ble kjent for dette fra 1960-tallet. Zündels "revisjonistiske" engasjement er en viktig årsak til at han aldri ble innvilget kanadisk statsborgerskap, trass i flere søknader. Han bor i dag i Toronto.

Nettstedet i San Diego er bare et av flere tiltak som har gjort Zündel berømt. Blant initiativene han har måttet gi opp, er en "Holocaust hotline"-telefontjeneste. Nettstedet reklamerer med at det er speilet på 22 Internett-tjenere verden over.

Instansen som prøver saken med Zündels nettsted, er den kanadiske menneskerettskommisjonen - Canadian Human Rights Commission. Zündels taktikk har vært å hevde at han ikke "kontrollerer" nettstedet. Aktoratet har stevnet den siste av Zündels to tidligere koner som vitne.

Irene Zündel forklarte ifølge nyhetstjenesten Newsbytes at Zündel enten selv skriver eller personlig godkjenner alt materiale på nettstedet. Hun hevdet at han betalte 3000 dollar i måneden til en kvinne i California for å bidra til nettstedet og for å drifte det.

Saken mot Zündel er første gang et nettsted prøves i forhold til Canadas menneskerettslovgivning. Zündels advokat Doug Christie påstår at kommisjonen ikke har myndighet over Internett. Motargumentet fra kommisjonens representant Ian Binnie er at nettstedet "helt enkelt dreier seg om antisemittisk hatpropaganda inntullet i ytringsfrihetens flagg".

Videre forhandlinger i saken er utsatt til desember.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.