– Canada overvåker filnedlastinger

Massivt system avsløres i ny Snowden-lekkasje.

– Canada overvåker filnedlastinger
Levitation er navnet på et globalt overvåkingssystem som nå avsløres av Edward Snowden. Bilde: Communications Security Establishment

Ottawa (NTB-Reuters): Canadisk etterretning driver massiv overvåking av internett, viser en rapport som er lekket av den amerikanske avhopperen Edward Snowden.

Ifølge rapporten tapper og analyserer Communications Security Establishment (CSE) i Canada opptil 15 millioner datafiler daglig, som et ledd i et globalt overvåkingssystem som går under navnet Levitation.

Ved hjelp av dette systemet driver Canada massiv overvåking av internettrafikken til og fra land som USA, Storbritannia, Brasil, Tyskland, Spania og Portugal, viser rapporten som CBC News og nettavisen The Intercept har fått tilgang til.

Brasil protesterer

Brasilianske myndigheter, som i 2013 gikk hardt ut mot USA etter Snowdens avsløring av at amerikanerne hadde avlyttet president Dilma Rousseff, reagerer sterkt på virksomheten til canadisk etterretning.

- Brasil tar avstand fra all uautorisert spionasje mot utenlandske tjenestemenn, heter det i en kunngjøring fra brasiliansk UD.

CSE tilsvarer USAs National Security Agency (NSA) og overvåker alle former for data- og telekommunikasjon. Etterretningsorganisasjonen har ikke anledning til å spionere på canadiske statsborgere eller bedrifter.

Samarbeid med USA

Canada inngikk i 1941 et formelt etterretningssamarbeid med USA og sluttet seg i 1948 også til den såkalte UKUSA-avtalen om etterretningssamarbeid der Storbritannia, Australia og New Zealand også deltar.

Gjennom avtalen forpliktet Canada seg til å drive signal-etterretning (Sigint) på vegne av USA.

I tillegg har CSE opp gjennom årene drevet kommunikasjons-etterretning (Comint) og Elektronisk etterretning (Elint), med avlytting av utenlandske ambassader i Ottawa som en av sine oppgaver.

Det antas også at CSE har vært sterkt involvert i NATOs overvåkingssystemer til sjøs. (©NTB)

Les mer om: