RESULTATERFINANS

Canadas telestolthet vurderer konkurs

Multimilliard-selskapet Nortel verdsettes til under en promille av markedsverdien i storhetstiden.

11. des. 2008 - 08:32

I august 2000 lå Nortel-aksjen i over 800 dollar, og selskapet hadde en markedsverdi på 250 milliarder dollar.

Den siste måneden har aksjonærene vært opptatt av hvor lenge kursen vil holde seg over en halv dollar. I går kom svaret: Aksjen dalte 23 prosent til 0,40 dollar, og markedet priser Nortel til 199 millioner dollar.

I tredje kvartal i år oppnådde Nortel en omsetning på 2,3 milliarder dollar, og et underskudd på 3,4 milliarder dollar.

Selskapet har en likvid reserve på 2,6 milliarder dollar, og langsiktig gjeld på 4,5 milliarder dollar, som begynner å forfalle i 2011. Analytikerne har begynt å tvile på om Nortel kan leve så lenge.

Det som utløste kursraset i går var en melding i Wall Street Journal om at selskapet har engasjert advokater for å forberede et utspill etter kapittel 11 («Chapter 11») i den amerikanske konkursloven for å oppnå vern mot kreditorer mens de prøver å snu den hittil mislykkede omstruktureringen.

Meldingen er ikke offisielt avkreftet. I en erklæring i går fra selskapet, heter det at de arbeider hardt for å legge om driften med tanke på enda bedre betjening av kundene.

– Det finnes dem som fyller på med negative spekulasjoner, men det er mange flere som tror Nortel har fått på plass de nødvendige planene for å styrke våre finanser og omstille vårt kostnadsgrunnlag, heter det videre.

Nortel har siden begynnelsen av september prøvd å selge Metro-divisjonen som produserer Ethernet-utstyr. Analytikere mener omsetningssvikten i Nortel generelt gjør det vanskelig for selskapet å oppnå prisforlangende. De betrakter den pågående omstruktureringen som en forberedelse på å prøve å selge selskapet divisjon for divisjon.

Det eneste lyspunktet Nortel har opplevd på børsen i år, kom i juni da de sa de ville avvikle hele sitt engasjement innen Wimax, til fordel for LTE. Men omsetningen gikk ikke bedre for det.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.