BEDRIFTSTEKNOLOGI

Canonical ARMerer seg for mikroservere

Skal lansere Ubuntu Server for ARM-baserte systemer.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. aug. 2011 - 08:37

Prosessorer basert på ARM-arkitekturen er mest kjent fra smartmobiler og nettbrett, men har egenskaper som også ventes å gjøre dem attraktive i store serverinstallasjoner. Først og fremst gjelder dette god energieffektivitet. Hver ARM-baserte prosessor har ganske begrenset regnekraft, så tanken er at de skal brukes i store klynger med små og tettpakkede servere som til sammen kan levere regnekraften det er behov for.

Det er nå klart at Canonical, som står bak Ubuntu-produktene, skal tilby en versjon av Ubuntu Server-distribusjonen som er spesielt tilpasset kjøring på ARM-baserte servere. Det opplyser Canonicals Chris Kenyon i et blogginnlegg.

Typisk størrelse på hovedkortet til en mikroserver, riktignok fra Intel. <i>Bilde: Intel</i>
Typisk størrelse på hovedkortet til en mikroserver, riktignok fra Intel. Bilde: Intel

I oktober vil Ubuntu Server 11.10 gis ut samtidig til x86-, x86-64- og ARM-baserte arkitekturer. Basisutgaven vil være den samme på tvers av arkitekturene, inkludert en felles grunnlinje for kjernen. ARM-arkitekturen vil også være en del av den neste LTS-utgaven (Long-Term Support) av Ubuntu Server som kommer i april 2012, samt i framtidige utgivelser.

I begynnelsen vil utviklingen og optimaliseringen fokuseres rundt det Kenyon beskriver som de mest populære tingene å bruke Ubuntu til, inkludert web- og nettverkinfrastruktur, distribuert dataprosessering via NoSQL eller store dataapplikasjoner hvor oppgavene typisk fordeles på hundrevis eller tusenvis av systemer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.