Cap Gemini kjøper 20.000 IT-konsulenter

For 88,6 milliarder kroner kjøper det franske IT-konsulentselskapet Cap Gemini konsulentdivisjonen til revisjonsselskapet Ernst & Young.

For 88,6 milliarder kroner kjøper det franske IT-konsulentselskapet Cap Gemini konsulentdivisjonen til revisjonsselskapet Ernst & Young.

Internett-feberen har gjort IT-konsulenter til hard valuta og handelen går strykende. Men mens det her i Norge selges mellom 10 og 100 konsulenter i slengen, er forholdene litt større i utlandet. Etter lange og kjente forhandlinger, legger nemlig IT-konsulentselskapet Cap Gemini 88,6 milliarder kroner på bordet for å sikre seg 20.000 konsulenter i tillegg til sine eksisterende 40.000 ansatte. Cap Gemini er søsterselskapet til Gemini, som arbeider med ledelsesrådgivning.

Prisen Ernst & Young får er nærmest astronomisk fordi store deler av kjøpesummen skal betales i aksjer, og kursen til Cap Gemini har løftet seg raskt siden forhandlingene ble kjent i desember. I sin felles pressemelding fokuseres det på selskapenes økte muligheter for å kunne lage Internett-handelsløsninger.

Fusjonen føyer seg pent inn i den oppsplittingsprosessen de største internasjonale konsulentselskaper er inne i. Andersen Consulting og Arthur Andersen skiller lag, PriceCoopersWaterhouse og KMPG skal deles opp og nå skjer det samme med Ernst & Young. Gemini er allerede delt i to.

- Oppsplitting av selskapene skyldes amerikanske myndigheters krav til at regnskapsrevisjon og rådgivningstjenester ikke kan utføres av samme selskapet. Man ønsker enda bedre sikring av uavhengighet, sier Torstein Hokholt, administrerende direktør i Ernst & Young til digi.no.

Cap Gemini skal betale hele 88,6 milliarder kroner for konsulentdelen til Ernst & Young. Salget må godkjennes av selskapets eiere, de over 5000 partnere i selskapet. Her i Norge har Ernst & Young 900 ansatte, hvorav 150 jobber i konsulentdivisjonen som skal selges. Resten jobber med revisjon og skatte/finans-rådgivning.

Cap Gemini og konsulentdivisjonen til Ernst & Young omsatte for 64.46 milliarder kroner i 1999.

I følge Hokholt vil partnerne akseptere salget, men hvor mye de norske partnerne vil tjene, vet han ikke ennå.

Til toppen