CapLex: Et stort skritt framover

Årets utgave av Cappelens multimedialeksikon CapLex er et stort framskritt i forhold til den forrige fra høsten 1995.

Da jeg anmeldte den forrige utgaven av CapLex i tidsskriftet Datatid for snart to år siden, var konklusjonen ganske skarp: "CapLex kjører for sakte, selv på kraftige PC-er. Grensesnittet lider av hjemmesnekring og det er en del åpenbare programmeringsfeil."

Ingen av disse utsagnene gjelder for CapLex 97. Hastigheten er god. Grensesnittet er umiddelbart forståelig. Og det eneste merkelige jeg har reagert på ved programmeringen, er at du bør passe deg for CapLex-menyen: Den er full av underliggende lyd som aktiveres av musbevegelser, også når CapLex-menyen er skjult av det programmet du arbeider med.

I det jeg skriver dette i Lotus Notes, kan jeg for eksempel bevege musen slik at John Lyng forkynner over multimedia-anlegget: "Vi har ikke prøvd å lage regjeringskrise i ny og ne!" (Leksikonet har en fyldig seksjon om Kings Bay-saken.)

Stabiliteten synes tilfredsstillende. Jeg greide riktignok å kræsje programmet, men uten å ødelegge for resten av det jeg holdt på med. Jeg fikk dessuten programmet tilbake igjen uten å starte maskinen på nytt.

Skjermbildet er enkelt og hensiktsmessig organisert. Du kan søke etter stikkord til artikler, eller i artiklenes fritekst - også i enkle boolske relasjoner. I atlas-seksjonen kan du søke etter stedsnavn: Du bringes til et kart der stedsnavnet er nevnt, og uthevet. Beveger du musen over et kart, ser du raskt om det er en artikkel knyttet til et stedsnavn. Er du i en artikkel, er det enkelt å å finne fram til relatert lyd, video, kart og bilder.

En egen tema-seksjon innbyr til underholdende kunnskapsjakt i multimedia.

Integreringen med Internett er noe uferdig, men intelligent løst. Slår du opp på Krohg, Per og klikker på Internett-knappen, får du en Internett-peker døpt "fagkode 731 Malerkunst, norsk". Klikker du på den kommer du foreløpig til CapLex-Internetts fagfelt 730, med en rekke pekere til interessante kunst-nettsteder. Linkene jeg fikk ved å prøve andre oppslagsord var også jevnt over interessante. Det eneste skuffende var at databehandling med fagkode 602 førte til oppslag på fagkode 500, vitenskap og teknikk. Da jeg korrigerte URL-en og la 602 inn direkte, viste det seg at denne listen var tom. Det er forhåpentligvis bare midlertidig.

Leksikonets Internett-knapp gir også tilgang til oppdateringene som redaksjonen arbeider med kontinuerlig. Disse integreres sømløst inn i leksikonet ved bruk.

Som en slags gimmick har Cappelen lagt inn mulighet for oppslag i leksikonet direkte fra tekstbehandleren Microsoft Word 6.0 og nyere. Det gir umiddelbar tilgang til artiklene, og fungerer spesielt raskt dersom du under installasjonen velger å kopiere artikkelbasen til harddisken - det koster bare 13 MB.

Veiledende pris er 695 kroner, inkludert ett års oppdatering over Internett. Brukere som registrerer seg, får tilsendt tilbud om ny, oppdatert CD når den foreligger. Samme CD fungerer på både PC og Mac. Jeg prøvde leksikonet på en bærbar 150 MHz Pentium-maskin under Windows 95.

Til toppen