JUSS OG SAMFUNN

Cappelen advarer mot statlig kunnskapsmonopol

Kunnskapsforlaget vil ha 25 millioner kroner av staten, men vil likevel ta betalt fra vanlige kunder. Cappelen advarer mot det de mener blir et offentlig kunnskapsmonopol.

Sigvald Sveinbjørnsson
27. apr. 2001 - 06:13

Det økonomisk vaklende Kunnskapsforlaget ønsker at staten skal strekke ut en reddende hånd. I et forslag til Kulturdepartementet har de bedt om et årlig tilskudd på 25 millioner kroner, slik at selskapets unike kunnskapsdatabase kan drives videre.

Til gjengjeld skal utdanningsinstitusjoner og bibliotek få tilgang til nettutgaven av Store Norske Leksikon, som gis ut av Kunnskapsforlaget. Det vil si at skattebetalerne sitter igjen med regningen etter at Kunnskapsforlaget ikke har greid å gjøre forretning på sin nesten 100 år gamle "kunnskapsdatabase."

Dette kom frem da Venstres stortingsrepresentant Odd Einar Dørum i et spørsmål i spørretimen omkring den truede "Store Norske Databasen".

Onsdag var det et møte mellom Kunnskapsforlaget og Kulturdepartementet omkring dette.

I Stortingets spørretime torsdag svarte kulturminister Ellen Horn at det var en klar intensjon om å sikre at 'denne nasjonale kunnskapsdatabasen skulle leve videre.'

- Det er ingen statlig oppgave å redde forlag, men en nasjonal kunnskapsdatabase er viktig, ikke minst for norsk språk og innhold på nettet, sa Horn.

Dette reagerer administrerende direktør i J. W. Cappelens Forlag AS, Sindre Guldvog på.

- Vi var i møte med Kulturdepartementet torsdag og fikk vite at det overhodet ikke hadde blitt tatt en avgjørelse i denne saken. Det Kulturdepartementet er interessert i, er at det sikres en slik nasjonal database. Vi mener at det finnes andre måter å gjøre dette på enn å legge 25 millioner kroner på bordet til ett selskap, som Kunnskapsforlaget foreslår, sier Guldvog til digitoday.no.

Han mener denne måten å gjøre det på kan få dramatiske følger, ikke både for "leksikonmarkedet", men også for store deler av fagbok-markedet.

- Dette ville få dramatiske konsekvenser. Det ville være umulig for andre selskap å drive slike databaser. Dermed vil det også bli vanskelig å spinne av virksomheter på dette området, sier Guldvog til digitoday.no.

Informasjonsdirektør i Kulturdepartementet, Berit Griebenow, bekrefter til digitoday.no at departementet har hatt møter om denne saken, både med Kunnskapsforlaget og med Cappelen. Hun sa også at denne saken overhodet ikke er avklart, og at regjeringen ennå ikke har tatt stilling til noe som helst.

I pressemeldingen som ble sendt ut torsdag skriver departementet da også at det er en serie med spørsmål som må besvares før man kan gå videre med forhandlinger, som også vil inkludere Kirke-, utdannings og forskingsdepartementet (KUF) og Nærings- og handelsdepartementet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.