Catch klar for nye oppkjøp

Catch-sjef Kjell Ivar Hansen har mer penger å kjøpe for. Neste kandidat ut kan være BaneTele eller Tiscali.

Catch-sjef Kjell Ivar Hansen har mer penger å kjøpe for. Neste kandidat ut kan være BaneTele eller Tiscali.

Tidligere i dag ble det kjent at Catch Communications kjøper bredbåndsaktøren BlueCom for 114 millioner kroner. (se tidligere sak). Dette oppkjøpet vil ikke hindre videre oppkjøp, kom det frem på en presentasjon i dag.

Catch har skaffet seg en solid kapitalsituasjon. Ved utgangen av 2003 en samlet egenkapital på 236 millioner kroner, inkludert gjeld. I fjor fikk selskapet et overskudd før skatt på 30 millioner kroner. Nå er Catch-sjef Kjell Ivar Hansen klar for nye oppkjøp.

- Dette oppkjøpet vil ikke hindre videre oppkjøp, sa på en presentasjon i dag.

To mulige oppkjøpskandidater som ligger i løypa er BaneTele og Tiscali. Dette er to vidt forskjellige selskaper, men kan begge skaffe ting Catch trenger: infrastruktur og kunder. BaneTele har et landsdekkende fibernett, det nest største etter Telenors infrastruktur. Tiscali har på sin side rundt 50 000 privatkunder, hvorav nesten halvparten er adsl-kunder.

På spørsmål på dagens presentasjon om BaneTele eller Tiscali er oppkjøpskandidater, svarer Catch-sjefen følgende.

- Hva som kommer ut av det får vi se på, sa Hansen.

    Les også:

For en drøy måned siden meldte digi.no at bredbåndsselskapet Tiscali skal selge den norske virksomheten innen utgangen av året. Tiscali har rundt 50 000 kunder i Norge, hvorav 19 000 av disse er ADSL-kunder, samt noen tusen bedriftskunder.

I dag ble det kjent at Catch beholder privatkundene i BlueCom, som utgjør halvparten av omsetningen i BlueCom. Med oppkjøpet av BlueCom signaliserer Catch at det åpner for å satse på privatkunder, og ikke bare bedriftskunder som har vært hovedfokuset til nå.

Med økt satsing på privatkunder vil Tiscali trolig være en interessant oppkjøpskandidat for Catch. Da Tiscali ikke eier noe eget nett i Norge, så vil det ikke ligge kostnader på infrastruktur ved et oppkjøp. Dermed vil det trolig bli mulig å kjøpe selskape til en overkommelig pris.

En annen oppkjøpskandidat er statseide BaneTele, som trolig legges ut for salg til høsten. BaneTele disponerer et landsdekkende fibernett i Norge med enorm overføringskapasitet. Det er det nest største nettet etter Telenors kobbernett. (se tidligere sak).

Den aktøren som kjøper opp BaneTele vil skaffe seg et nett som vil gjøre selskapet til den eneste seriøse konkurrenten til Telenor på fastnett.

Hva som blir prisen på BaneTele er imidlertid høyst uklart. BaneTele hadde i 2003 en omsetning på rundt 550 millioner kroner. Samtidig har selskapet en samlet gjeld på drøyt 700 milllioner kroner, hvorav drøyt 220 millioner kroner i gjeld til staten.

BaneTele eier et eget fibernett, og leier samtidig kapasitet av tidligere eier Jernbaneverket. BaneTeles eget nett prises i regnskapet til 226 millioner kroner, mens det leide nettet av Jernbaneverket prises til 408 millioner kroner.

Samtidig kan et oppkjøp av BaneTele være gunstig skattemessig for en kjøper, fordi fremførbart underskudd kan gi skattefratrekk for kjøperen. Kjøperen kan trekke fra underskuddet på sitt eget overskudd, og dermed spare 28 prosent av denne summen i kapatalskatt til staten.

Til toppen