JUSS OG SAMFUNN

CD-er med kopi-sperre skal merkes

Stortinget må vedta den nye «MP3-loven», men er enig om nye krav til merking av CD-er.

I februar var det flertallet på Stortinget for friere MP3-kopiering, men digi.no påpekte da at et slikt tiltak kunne føre til en EU-krise.

De nye reglene vil gjøre det forbudt å kopiere CD-er man har kjøpt om til filer man kan bruke på sin MP3-spiller - hvis CD-en har en kopisperre som må brytes.

Etter gårsdagens høring er det nå et flertall i Stortinget som ønsker å spille på lag med EU og som gikk inn for en tydelig merking av CD-er med kopisperre.

Dette vil spesielt ramme artister fra EMI, som er det største selskapet med sperre som skal hindre viderekopiering fra lovlig innkjøpt CD-er. I dag er det spesielt kopiering til MP3 spillere vedtaket vil gjelde.

Men det er en sterk strid mellom motstandere og forkjempere.

Ifølge Aftenposten var det i går sterk uenighet mellom høringspartene på Stortinget i går. Ap vil støtte forslaget som mener det ikke gjør folk til forbrytere. Leder for organisasjonen Elektronisk Frontpost Norge (EFN) mente derimot at lovforslaget innskrenker forbrukernes valgfrihet.

Skuespillerforbundets leder Agnete Haaland mener forslaget til ny åndsverkslov styrker opphavsmannens rettigheter og at kompensasjon til rettighetshaverne skal skje over statsbudsjettet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.